
Emisiunile RFI RO
Bucureștiul arată ca într-un film de groază după toaletarea copacilor (profesor universitar)
Bucuresti film groaza toaletare copaci profesor universitar.jpg

Cristian Iojă este invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde, în care a detaliat raportul ”Starea mediului din București”.
El spune că ”starea mediului în Capitală este una proastă. Instituțiile, cetățenii, partenerii din zona mediului socio-economic nu mai sunt atașați deloc de oraș. Dacă ne uităm puțin la instituții, vedem că ele simulează procesul de administrare a orașului, iar deciziile luate sunt de multe ori de-a dreptul surprinzătoare. Dacă ne uităm la mediul socio-economic, vedem că ținta principală este să fentăm orice se numește legislație de mediu. Dacă mergem în zona de cercetare, vedem foarte multe cercetări realizate la nivelul Bucureștiului, dar care zac în sertare, sunt ascunse publicului larg. Dacă ne ducem la cetățeni, vedem de cele mai multe ori o nepăsare și o indiferență care e de-a dreptul surprinzătoare”.
Autoritățile locale susțin că situația spațiilor verzi din București s-a îmbunătățit în ultimii ani. Cercetătorul e însă de altă părere: ”Avem chiar săptămâna aceasta un mesaj extraordinar de interesant, că mai dispare un parc, Parcul Politehnicii. În statistică stăm bine, mai mutăm o cifră, mai introducem o categorie de utilizare urbană în spații verzi și le rezolvăm simplu, dar dacă ne uităm efectiv la imaginea orașului, vedem cum dispar arbori din multe zone ale orașului, vedem cum spații verzi care erau atractive la un moment dat tind să-și piardă din atractivitate, vedem din ce în ce mai multe cartiere rezidențiale fără pic de spațiu verde sau cu verde doar în vopseaua de pe bloc, cel mult (...). Vedem kilometri întregi din arterele de circulație care nu mai au un arbore în lungul lor”.
Toaletarea copacilor, o problemă
Profesorul universitar Cristian Iojă crede că ”vorbim și de o inconștiență, pentru că cetățenii care au autovehicule văd relația aceasta cu spațiile verzi ca fiind una extrem de conflictuală: ori le murdăresc mașinile ori apare pericolul drobului de sare, dacă se prăbușește acel arbore pe mașina mea? Și atunci este mai simplu de multe ori să nu recurgem la soluția extremă, adică să-l tăiem, ci să-l toaletăm. Ați văzut apropo de această toaletare, vorbim de o acțiune recentă la scara orașului, prin care arborii au fost de-a dreptul mutilați, ei arată extraordinar, poate, pentru filmele de groază (...). Este clar că funcția lor ecologică, funcția lor estetică s-a pierdut și că o mare parte din acești arbori au început să se usuce”.
Cum poate fi reinventată mobilitatea urbană în București? Cercetătorul e de părere că ”o soluție ar fi să ne uităm ce-au făcut ceilalți. Dincolo de a construi noi pasaje, noi artere, de a fluidiza traficul, o problemă importantă este cea legată de opțiunea către mașina personală. Cele mai multe orașe din Europa către care ne uităm noi cu atât de mare admirație s-au orientat către renunțarea la acest trafic, către limitarea acestui trafic și către încurajarea traficului verde, că e vorba despre mobilitatea cu biciclete, mersul pe jos, mijloacele de transport în comun și așa mai departe”.
Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde