Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Culturi cinematografice contemporane – o dezbatere la UNATC

zebra_gorzo.jpg

Mihaela Dedeoglu și Andrei Gorzo în studioul RFI România
Sursa imaginii: 
RFI România

Pornind de la o carte esențială a cinemaului, UNATC PRESS, editura Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, organizează alături de Editura Polirom, vineri, 6 mai, începând cu ora 16.00, o amplă dezbatere cu tema „Culturi cinematografice contemporane”. Evenimentul are loc la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77.

Un dialog care porneste de la ediția în limba română a volumului Ce este cinematograful?, de André Bazin, co-editare UNATC PRESS și Polirom, coordonată de Andrei Gorzo, critic de film și cadru didactic UNATC. La dezbatere vor fi prezenți cei patru traducători ai volumului din echipa UNATC – Andrei Gorzo, Andrei Rus, Gabriela Filippi, Andreea Chiper –, alături de Liviu Lucaci, rectorul Universității, Oana Boca Stănescu, coordonatoarea UNATC PRESS, și Dan Croitoru, director editorial Polirom.
 
Proiectul de traducere în limba română a celor patru volume reunite în seria Qu'est-ce que le cinéma? de André Bazin reprezintă un eveniment editorial și un gest de recuperare culturală absolut necesar.  Volumul care stă la baza evenimentului din data de 6 mai reunește primele două titluri ale ediției franceze. Lista traducătorilor prezentului volum este completată de Andreea Rațiu. Celelalte două titluri ale ediției originale vor constitui corpusul unei noi ediții în limba română, publicată de asemenea în coeditare UNATC PRESS și Polirom și traduse de profesioniști din echipa UNATC.
 
André Bazin (1918-1958), teoretician, filosof, umanist, este unul dintre primii cronicari și teoreticieni ai televiziunii și un cartograf al multiplelor transformări ale esteticilor și tehnicilor cinematografice. Co-fondator al revistei Cahiers du cinéma, animator al cinecluburilor, numele lui André Bazin devine sinonim cu gândirea critică a filmului, responsabil pentru ideea actuală de cultură cinematografică, pentru o anumită tradiție a receptării cinefile a filmelor, cel care a făcut din Franța un centru al culturii cinematografice în a doua jumătate a secolului trecut.
 
Accesul la dezbatere este liber, pe bază de rezervare în scris printr-un email trimis către [email protected]. Evenimentul va fi urmat de lansarea proiectului „Insula UNATC”.
 
Editura UNATC PRESS, aflată în acest moment într-un proces de reorganizare, își propune să devină una dintre cele mai importante edituri ale unei universități cu profil artistic din România și unul dintre cele mai îndrăgite branduri în rândul editurilor care publică volume din sfera teatru și artele spectacolului, cinematografie și media. Prin întreaga sa activitate, UNATC PRESS își propune să contribuie la creșterea prestigiului UNATC în țară și în străinătate, ajutând la diseminarea cercetărilor relevante în domeniile specifice.

În studio: Andrei Gorzo, critic de film, director al departamentului Scenaristica-Filmologie, UNATC:

 

 

Toate edițiile emisiunii Zebra: http://www.rfi.ro/tag/zebra

 
Emisiunea Zebra din 4 mai 2022