Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Schiau – Ceasuri elveţiene cu rădăcini româneşti

foto_ion_schiau.jpg

Sursa imaginii: 
Noi venim din viitor

Dacă vorbim despre viitor, înseamnă că undeva există şi un trecut la care ne putem uita în urmă din prezentul nostru. Viitorul este ceea ce creşte din trecut filtrat de alegerile pe care le facem noi în prezent. Această trinitate temporală – trecut, prezent şi viitor – are la bază un element comun : timpul. Rădăcina proto-indoeuropeana a cuvântului timp este « *da - », care înseamnă « a divide », « a separa ». Timpul este locul în care prezentul se separă de trecut ca să se deschidă către viitor. Este o graniţa între ceva şi altceva, locul în care întreaga existenţă se sparge şi creează istorie.

Există timp pentru că există mişcare şi există mişcare pentru că universul nostru se expandează la nesfârşit creând spaţiul întregii creaţii. Matematic vorbind, timpul este o derivată a spaţiului. Un spaţiu care creşte continuu şi produce în acest fel ceea ce numim noi timp. Acest timp se măsoară în secunde, minute, ore, zile, săptămâni, luni, ani, decenii, secole şi milenii.

Dar ce măsurăm noi când măsurăm timpul ? La început ne-am orientat după soare. Înfigi un băţ în pământ şi te uiţi la cum se schimbă umbra lui în funcţie de cum se mişcă soarele. E un fel de a măsură timpul. Până la urmă umbra băţului a fost închisa într-un obiect mecanic care se putea ţine în buzunar iar locul umbrei a fost luat de nişte ace care ne arată ora, minutul şi secunda.

E vorba, evident, despre ceasuri. De la cele ieftine care se găsesc în orice bazar din lume la cele de lux care pot costa milioane de euro. De ce-ai da atâţia bani pentru un ceas ? Pentru că ceasul a devenit o pasiune. Vom vorbi astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » despre ceasuri şi povestea lor.

L-am invitat alături de noi pe Ion Schiau, un elveţian de origine româna a cărui viaţa pare desprinsă din filme. E pasionat de ceasuri şi de poveştile care se ţes în spatele acestor bijuterii elveţiene. La Bucureşti şi-a deschis propriul business legat, evident, de ceasuri : Albini Prassa.

 

 

Numele vine de la cele două străbunici ale sale : Albini se trage din Transilvania iar cealaltă bunică, pe nume Prassa, a fost o grecoaică din insula Chefalonia, o insulă grecească din marea Ioniană, de unde a plecat pentru a se instala la Sulina. Tatăl lui Ion a plecat în Elveţia în anii 1970 părăsind România comunistă. Ion a ajuns şi el câţiva ani mai târziu în oraşul elveţian Bienne, un oraş cu tradiţie în arta ceasurilor.
A studiat la Geneva, a lucrat în Statele Unite, s-a întors în Europa, după care şi-a lansat propria afacere în România, ţara unde a văzut lumina zilei. Pentru Ion Schiau ceasul este înainte de toate o poveste şi are multe poveşti pe care le-a închis în colecţii de ceasuri cu ediţie limitată. Timpul măsurat de aceste bijuterii elveţiene este înţesat de poveştile care leagă trecutul României de viitorul ei. Mai multe despre el şi proiectele lui puteţi afla la adresa : albiniprassa.com

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor