Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 9 mai 2022

parada_9_mai_rusia1.jpg

Parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, Moscova, 9 mai 2021
Sursa imaginii: 
http://en.kremlin.ru/

In plină campanie militară în Ucraina, Vladimir Putin le-a vorbit ruşilor, în discursul traditional de 9 mai, din Piata Rosie, despre „apărarea patriei-mame” , despre dragostea de tara si martiri şi a criticat din nou NATO şi Occidentul. In replica, seful Aliantei Nord-Atlantice cere Moscovei să înceteze imediat războiul si asigura ca aliatii raman ferm alături de Kiev.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

In centrul Chișinăului, pro-rușii în frunte cu președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, dar și Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, au participat  la Marșul Victoriei. Cei doi, alături de mulți alți manifestanți, au purtat panglica medaliei țariste, Sfântul Gheorghe, simbol interzis în R.Moldova. Poliția a promis amenzi pentru toți cei care au sfidat legea. 

La Strasbourg, presedintele Emanuel Macron s-a adresat Parlamentului European. Seful statului francez pledeaza pentru o Europa mai puternica si pregatita pentru reforme dar s-a adresat  uneia  divizata de dependenta energetica de Rusia, in contextul sanctiunilor dictate impotriva Moscovei dupa declansarea razboiului din Ucraina.  

Iar Adunarea Irlandei de Nord ar trebui să se întrunească în termen de opt zile de la alegeri ca să alcătuiască un nou Guvern. Cu toate acestea, ar putea avea loc noi alegeri la începutul iernii, după ce Partidul Democrat Unionist a anunţat, vineri, după rezultatele alegerilor, că nu se va alătura coaliţiei guvernamentale dacă protocolul Irlandei de Nord nu va fi modificat. Ne lamurim in aceasta seara.  

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 9 mai 2022