Actualitatea de miercuri, 11 mai 2022

inflatie.jpg

Inflație luna aprilie 2022
Sursa imaginii: 
INQUAM, Octav Ganea

Inflaţia se apropie de 14% în luna aprilie. Gazele si cartofii conduc detasat in topul scumpirilor. Despre cauze si efecte dar mai ales despre perspectivele atingerii pragului de 15 %, discutam in aceasta seara.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Pentru prima data de la inceputul razboiului, Kievul opreste utilizarea unei rute de tranzit de pe teritoriul ucrainean. Lugansk si Dontek au ramas fara gaze iar livrările de gaze rusești către Europa  au scăzut cu un sfert. Intre timp, autoritatile proruse din Herson vor sa ceara anexarea regiunii la Rusia.

Autoritatile de la Chisinau vin cu lamuriri dupa ce serviciile de informații americane au informat că exista semne care indica faptul că Rusia vrea să își extindă podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria. Pe de alta parte, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana anunta ca si aliatii ar avea informatii ca regiunea separatista a Republicii Moldova ar fi viziata de liderul de la Kremlin.

Iar Bulgaria anunță că va trece la euro de la 1 ianuarie 2024. România, pe de altă parte, nu are încă o dată clară privind trecerea la moneda unica, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că acest obiectiv nici măcar nu se mai află printre prioritățile României pentru următorii ani.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 11 mai 2022