Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 12 mai 2022

_dsc9623-colectiv.jpg

65 de tineri au murit în incendiul din Colectiv
Sursa imaginii: 
Eduard Vasilica | RFI

Dupa nenumarate amanari si aproape 7 ani de la tragedie, Curtea de Apel Bucuresti a dat sentintele definitive in dosarul Colectiv. Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani cu executare, el nu va putea fi ales in functii publice timp de 5 ani. Patronii clubului vor sta dupa gratii intre 6 si 11 ani. De ce verdictul a venit asa tarziu, de ce pedepsele au fost micosorate, ce s-a schimbat in acesti ani in sistemul medical dedicat marilor arsi si daca vor schimba ceva aceste condamnari in societatea romaneasca discutam imediat.  

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Finlanda și-a anunțat astazi intenția de a adera la NATO, iar Suedia va face probabil săptămâna viitoare același lucru, situatie care va schimba radical arhitectura de securitate in nordul Europei. Vom fi obligati sa luam masuri, a reactionat Moscova dupa anuntul venit de la Helsinki.  Intre timp, Ucraina negociază cu Rusia evacuarea militarilor răniți, blocați în oțelăria Azovstal și oferă, în schimb, prizonieri de război ruși.

O lege antispecula ar fi nejustificata si chiar periculoasa. Este aprecierea economistului Aurelian Dochia dupa ce guvernul a dezbatut in prima lectura o ordonanta de urgenta prin care sa poata interveni cand preturile cresc nejustificat in perioade de stare de urgenta, alerta sau razboi. Un astfel de act normativ ar putea produce daune pe o piata economica libera, completeaza analistul. Un interviu in aceasta seara.   

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 12 mai 2022