Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 19 mai 2022

fum_poate_fi_observat_la_combinatul_metalurgic_azovstal_din_mariupol_ucraina_5_mai_2022._.jpg

Fum poate fi observat la combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol, Ucraina, 5 mai 2022.
Fum poate fi observat la combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol, Ucraina, 5 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo

Peste 1.730 de soldați ucraineni s-au predat la Azovstal in ultimele 4 zile fiind preluați de armata rusă și duși în centre de detenție, transmite ministerul rus al apararii. Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri, însă Moscova a anunţat în mai multe rânduri că-i considera pe cei din batalionul Azov combatanţi neonazşti.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Liderii UE vor discuta la summitul de luna viitoare despre crearea unei „comunităţi geopolitice europene pentru ţările care aspiră să se alăture" clubului comunitar. Un proces de aderare „progresiv” dar fara nici o garanţie pentru cei care participă că vor fi într-o zi membri deplini, a avertizat presedintele Consiliului European Charles Michel.

Parlamentul European și Transparency International cer ca averile din Uniunea Europeana ale oligarhilor ruși, cele care sunt acum blocate, să fie și confiscate. Fondurile astfel obținute ar ajuta la recuperarea pierderilor înregistrate de economia europeană din cauza războiului dar și la reconstrucția Ucrainei.  

Iar firmele de curierat și servicii poștale ar urma să raporteze ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit la livrare pentru produsele comandate online.  Fiscul argumenteaza ca masura ajuta la combaterea evaziunii fiscale și la protejarea intereselor cumpărătorilor. Consultantul fiscal Dan Schwartz spune că e greu de ghicit de ce s-a luat această măsură când marea evaziune vine în principal din neplata TVA. 

Alte ediții ale emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 19 mai 2022