Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 20 mai 2022

soldati_finlandezi_iau_parte_la_un_exercitiu_militar_in_vestul_finlandei_4_mai_2022._finlanda_are_o_frontiera_comuna_cu_rusia_ce_se_intinde_pe_mai_bine_de_1.300_de_km.jpg

Soldati finlandezi iau parte la un exercitiu militar în vestul Finlandei, 4 mai 2022. Finlanda are o frontiera comuna cu Rusia ce se întinde pe mai bine de 1.300 de km.
Soldati finlandezi iau parte la un exercitiu militar în vestul Finlandei, 4 mai 2022. Finlanda are o frontiera comuna cu Rusia ce se întinde pe mai bine de 1.300 de km.
Sursa imaginii: 
Heikki Saukkomaa./Lehtikuva via AP

Administraţia de la Moscova a anunţat că va construi 12 baze militare în zona de vest a Rusiei, ca reacţie la integrarea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică. Intre timp, parlamentul rus a transmis că va lua în considerare un proiect de lege care să permită rușilor de peste 40 de ani și străinilor de peste 30  să se înroleze în armată.

sumarul emisiunii 40 de minute

Republica Moldova cere României eliminarea piedicilor administrative pe traseul exporturilor de alimente. Tirurile din tara vecina asteapta si patru zile la vămile din România. Și accesul la porturile din România a fost pe agenda oficialilor de la Chisinau si Bucuresti. La Iași a avut loc ședința comună a comisiilor juridice și de politică externă din România și Republica Moldova.

Romania a primit peste un milion de refugiati ucraineni de la inceputul razboiului. Cei mai multi au plecat, insa cei ramasi au incercat sa se integreze, si-au gasit slujbe, si-au dat copiii la scoala si si-au inchiriat locuinte. 40.000 de refugiati au ajuns si in Belgia acolo unde solidaritatea oamenilor obisnuiti incepe sa scada. Avem un reportaj in aceasta seara

Iar dupa Italia, Spania, Portugalia si Marea Britanie, Franta anunta si ea primul caz suspect de infectare cu virusul variola maimutei. O infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară, cu o recuperare de cateva saptamani dar care totusi starneste ingrijorare.  În acest moment, în România nu există niciun caz și nici măcar o suspiciune de variola maimuței.

Alte ediții ale emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 20 mai 2022