Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 25 mai 2022

deficit.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cu noul pachet economic si social aprobat de Guvern, analiștii avertizeaza ca finanțarea acestor măsuri riscă să cadă tot în sarcina bugetului și să adâncească deficitul. Paradoxal, autoritatile nu par capabile  să atragă nici fondurile europene de 12 miliarde de euro din vechiul exercițiu financiar, altfel spus fonduri necheltuite- și nici primii bani din PNRR.

sumarul emisiunii 40 de minute

Apar detalii despre posibila amanare a ratelor cu 9 luni pentru cetatenii si companiile care au intampinat dificultati financiare. Ministrul Finanțelor a explicat ca „nu este o măsură pentru toată lumea”.  Criteriul pentru a se califica este creșterea cheltuielilor pe familie sau a costurilor pe companie cu 25%, explica Adrian Câciu.

Dupa blocarea averilor oligarhilor rusi, Comisia Europeana mai face un pas inspre confiscarea acestora. Bruxelles propune consolidarea legislației și coordonării europene pentru ca magnatii apropiati de Vladimir Putin  să nu se mai poată sustrage sancțiunilor europene. Însăși violarea acestor sancțiuni a fost adăugată pe lista infracțiunilor penale recunoscute în toate statele membre.  

 Iar Coaliţia de guvernare a readus în atenţia publică problema implicării femeilor în procesele decizionale din politică. In ultimele trei luni au fost avansate mai multe iniţiative de impunere a unor cote de gen. In replica mai  multe voci au sustinut că promovarea ar trebui să aibă loc exclusiv pe baza competențelor. Cotele de gen și profesionalismul nu se exclud, crede cercetatoarea Oana Baluta. Un interviu in aceasta seara.

Alte ediții ale emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 25 mai 2022