Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 26 mai 2022

port_odesa.jpg

Milioane de tone de cereale sunt blocate în Portul Odesa din pricina războiului
Sursa imaginii: 
REUTERS - Valentyn Ogirenko via rfi.fr

Turcia discută cu Rusia şi Ucraina deschiderea unui coridor pentru exportul de cereale.Porturile ucrainene de la Marea Neagră  nu mai au activitate de la începutul invaziei ruse, iar peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozurile de acolo. Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, iar lipsa exporturilor din Ucraina accentuează criza alimentară mondială, care devine tot mai gravă.

sumarul emisiunii 40 de minute

O inflatie din doua cifre, o crestere economica peste asteptari si un deficit bugetar alarmant.  Acestea sunt datele economice ale primelor 6 luni de guvernare PSD-PNL-UDMR. Le analizeaza economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Avem si reactia judecatorului Cristi Danilet pe care CSM l-a suspendat pentru a doua oara din magistratura, pe motiv că ar fi participat la activitatea politică a unui ONG din care făcea parte. Cu alte cuvinte Consiliul il acuza pe Dănileț că a făcut politică, ceea ce magistraților le este interzis prin lege.

Punctam  si concluziile discutiei dintre preşedintele francez Emmanuel Macron si  omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă să se opună prin veto intrării Finlandei şi Suediei în NATO, în plină criză ucraineană.

 

Alte ediții ale emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 26 mai 2022