Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 27 mai 2022

donbas1.jpg

Sursa imaginii: 
© Studio Graphique France Médias Monde via France24

Curtea Constituțională revine cu precizări  după  decizia despre care unii specialisti in drept penal au spus ca i-ar putea ajuta sa scape pe mai multi inculpați. Parlamentul are la dispozitie 45 de zile sa puna in acord decizia Curtii cu Codul Penal. Totul se intampla dupa ce CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. imediat fostul presedinte al Curtii, Augustin Zegrean cu explicatii.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și-a deschis al doilea birou din România la Cluj-Napoca. BERD a decis să se extindă în țară, în capitala Ardealului, pentru că, spun reprezentanții băncii europene, o treime din cererile de finanțare ale companiilor românești provin din Transilvania. Reprezentanții BERD au vorbit și despre efectele războiului asupra inflației, în general, dar și asupra prețului alimentelor, având în vedere că Ucraina era unul dintre cei mai mari producători agricoli ai Europei.

Lupte grele se dau in continuare in estul Ucrainei, unde invadatorii par să înainteze tot mai mult, după cum admit și oficialii ucraineni. Nouă persoane au fost ucise în Harkov, inclusiv în copil de 5 luni. Forțele ruse și-au reluat atacul în al doilea cel mai mare oraș ucrainean. Președintele Volodimir Zelenski, acuză Rusia de genocid în Donbas, în timp ce ministrul rus de externe  acuză Ucraina că ”refuză să negocieze” cu rușii pentru încetarea conflictului.

Facem si un bilanţ provizoriu al celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de la Cannes , marcate de razboiul din Ucraina, filme de groază, pelicule muzicale şi filme româneşti 

 

Alte ediții ale emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 27 mai 2022