Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Colectarea selectivă a deșeurilor, un dezastru în România

colectare_selectiva_deseuri_dezastru_romania.jpg

România, restantă la capitolul colectare selectivă a deșeurilor
România, restantă la capitolul colectare selectivă a deșeurilor
Sursa imaginii: 
pixabay.com

România este una dintre țările codașe ale UE în privința colectării selective a deșeurilor. ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program prin care tinerii sunt încurajați să-și schimbe comportamentul față de plastic, de la utilizare, la colectare separată și reciclare.

ASAP este un proiect inițiat de Fundația The Institute.

Invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde este Raul Pop, expert în deșeuri la Ecoteca și cofondator al Coaliției pentru Economie Circulară.

Raul Pop spune că România stă prost în UE în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor: ”Conform cifrelor, dacă nu mă înșel, la ultima măsurătoare, suntem undeva pe locul 3 de la coadă. Noi avem o problemă cu calitatea datelor de intrare. Dacă o să ne uităm la cantitatea de deșeuri generată pe cap de locuitor, România raportează că generează undeva la 280 de kilograme pe an, pe cap de locuitor, pe când toate țările din regiunea noastră raportează undeva la peste 400 de kilograme, iar unele țări din Europa de Vest ajung la 500-600, unele chiar 800 de kilograme (...). Nu există nici o justificare logică pentru care România să genereze deșeuri cu 44% mai puțin decât Ungaria, Bulgaria, Slovenia, țări din proximitatea noastră (...). Dacă noi subraportăm ce generăm, automat vom supraraporta ce colectăm. Deci în realitate, stăm chiar mai prost decât cifrele pe care le raportăm”.

Ce ținte europene are România în privința colectării selective a deșeurilor? Expertul precizează că ”noi ar fi trebuit să deviem de la depozitare, adică să nu mai ducem pe groapă din total deșeuri generate 50% până în 2020 și 55% până în 2025. Noi acum suntem undeva pe la un 15% la devierea de la depozitare. Adică 85% pleacă la groapă, la depozitele de deșeuri și 15% pleacă fie la reciclare, fie la incinerare, ceea ce în sine este o problemă, pentru că noi nu vom putea niciodată să ajungem la acest 50%, fără să vedem un progres semnificativ de la an la an. Or noi în 15 ani de când suntem în UE, am reușit să ajungem la 14%. În ritmul ăsta, ne mai trebuie 50 de ani să ajungem la 50%”.

Ce riscă România? Raul Pop crede că ”la nivel de politici publice, noi ne-am obișnuit cu ideea că suntem în infringement, pentru că în general nu am prea plătit. Discuțiile astea cu infringementul care durează foarte mulți ani de zile și după aceea se mai întâmplă o negociere cu Comisia Europeană și noi tragem de timp încă o jumătate de an și mai primim un alt obiectiv după aceea pentru următorul orizont de timp, că noi am avut un obiectiv până în 2020. Suntem în 2022 și nu am fost cu adevărat penalizați”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 30 mai 2022. Invitat: Raul Pop. Tema: proiectul ASAP și colectarea selectivă a deșeurilor