Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Andrei Bădiţă şi Andrei Ciobotaru – Moş Martin, o poveste cu urşi, păduri şi NFT-uri

foto_george_andrei_badita_si_andrei_ciobotaru.jpg

George Andrei Badiță și Andrei Ciobotaru
Sursa imaginii: 
Mirela Bran / Noi venim din viitor

Viitorul este partea nevăzută din ceea ce vedem acum, în prezentul nostru. Dar ce vedem în prezentul nostru ? Aici lucrurile se complică. Unii găsesc în prezentul lor doar umbra trecutului lor. Oamenii ăştia proiectează în viitor doar regretul pentru ceva care nu mai există.

Viitorul lor este opac, plin de ameninţări cu parfum de apocalipsă. Cine sunt aceşti oameni ? Sunt cei care stau lipiţi zi şi noapte de nişte televizoare cu care îşi alimentează propriile frici. Se uită la nişte indivizi pe sticlă care îngână non stop ecoul unei Românii încremenite în trecutul ei.

Nu vă închipuiţi că oamenii se uită la televizor ca să se informeze. Asta e o poveste pentru adormit copiii. Ne uităm la televizior ca să ne reconfortăm propriile noastre credinţe şi idei. Televizorul nu te informează ci reflectă umbra propriilor tale frici. Nu vreau să generalizăm. Există şi locuri mediatice în care puteţi afla câte ceva despre cealaltă Românie. România în care lucrurile merg, evoluează, România care se conectează la viitor prin tehnologie.

Îmi aduc aminte de primul interviu pe care l-am făcut cu Florin Talpes de la Bitdefender. I-am făcut portretul pentru ziarul Le Monde şi cred că au trecut de atunci mai bine de 20 de ani. Omul ăsta a început afacerea Bitdefender cu soţia lui într-un apartament de bloc comunist din Bucureşti. Şi a devenit peste ani primul unicorn din România, adică prima afacere care a depăşit un miliard de dolari. Apoi au venit alţii.
Aţi auzit de UiPath ? Este o afacere de automatizare de procese pe care câţiva tineri au imaginat-o într-un apartament modest din Bucureşti în 2015. Acum valorează peste 40 de miliarde de dolari şi este listată la bursa de la New York. Dar de Elrond aţi auzit ? E o afacere în tehnologia blockchain începuta de doi fraţi din Sibiu în 2018, Beniamin şi Lucian Mincu. Ştiţi cât valorează acum ? În jur de trei miliarde de dolari. Chiar acum, la ora asta la care noi spunem poveşti de business la emisiunea « Noi venim din viitori », mii de puştani din România rescriu viitorul cu ajutorul unor tehnologii care evoluează cu o viteză extraordinară în universul digital.

Aţi auzit de Moş Martin ? Cu siguranţă. Este un urs. În curînd va fi un urs digital cu care puteţi construi proiecte de vis în universul digital. Puteţi câştiga şi bani. Va fi lansat în curînd de doi tineri români care conectează România la viitor. George Andrei Bădiţă şi Andrei Ciobotaru se află astăzi cu noi la emisiunea « Noi venim din viitor » şi ne vor poveşti despre proiectul lor de suflet.
George Andrei Bădiţă a studiat dreptul la Bucureşti, după care a lucrat ca team manager la British Museum şi la Academia regală de arte de la Londra. Andrei Ciobotaru a studiat business-ul la Londra, a lucrat pentru mai multe bănci în Anglia şi în România şi este pasionat de Realitatea Virtuală şi de Augmented Reality, adică Realitatea Mărită cu instrumente digitale. Împreună dezvoltă un proiect folosindu-se de tehnologia blockchain despre care vom povesti în această emisiune. Mai multe despre ei şi proiectele lor puteţi afla la adresa : mosmartin.club

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor