
Emisiunile RFI RO
Jonas Mercier – Startup Luxemburg, ideea unui francez trăit în România
foto_jonas_mercier.jpg

Europa era infectată cu ciumă bubonică, o boală teribilă care a decimat jumătate din populaţia continentului nostru. Gândeşte-te la citi oameni cunoşti şi imaginează-ţi că jumătate din ei n-ar mai fi. Cam aşa stăteau lucrurile la finalul Evului Mediu. Aşa cum Covid-ul venit din îndepărtata China ne-a schimbat vieţile, tot aşa bacteria care a provocat ciuma bubonică a venit din aceeaşi China şi a schimbat destinul continentului european. Când jumătate din oamenii pe care îi ştii dispar de azi pe mâine, viaţa nu mai are nici un farmec. Imaginaţi-vă ce disperare au putut trăi strămoşii noştri acum 650 de ani.
Cum poţi trăi într-o lume în care totul se prăbuşeşte ? A fost la fel de greu şi pentru cei săraci şi pentru cei bogaţi. Ce să faci cu banii într-o lume care moare ? Dar omul este o făptură aparte care se poate hrăni din propria lui speranţă. Europa avea să renască din propria ei cenuşă. După finalul tragic al Evului Mediu a urmat Renaşterea, o mişcare iniţiată de artiştii italieni finanţaţi de corporatiştii acelor vremuri : familia Medici. Din Renaşterea culturală s-au născut universităţile şi şcolile care au adus faima Occidentului, mişcarea iluministă, ştiinţele şi tehnologiile care ne-au schimbat vieţile. Acum, în 2022, când covid-ul ne-a dat cu capul de toţi pereţii, căutăm şi noi, cum au făcut strămoşii noştri din Evul Mediu, speranţa unei noi renaşteri. Şi unii au început să o găsească.
Cine sunt ei ? Sunt copiii noştri în care am proiectat speranţa unei lumi mai bune. În timp ce noi stăm lipiţi de televizoare şi ascultăm tot felul de bezmetici care ne otrăvesc zilele şi nopţile, copiii noştri stau pe internet şi unii dintre ei învaţă acolo ce n-am învăţat noi în cele mai sofisticate şcoli. Învaţă să îşi croiască propriile afaceri în universul fără limite al lumii virtuale. Ei sunt deja în metaversul pe care încearcă acum să ni-l fure Facebook şi să mai facă nişte miliarde de dolari pe spatele nostru.
Copiii noştri croiesc o lume nouă din care noi, părinţii lor, înţelegem foarte puţin. În lumea lor, adevărata valoare nu este să lucrezi pentru o mare corporaţie ci să creezi tu însuti propria ta corporaţie. Aşa a început explozia de start-up-uri care a atins întreaga Europa cu România cu tot. În aceste start-up-uri stă închisa speranţa unei lumi mai bune născută din mintea şi talentul copiilor noştri. Am prezentat la emisiunea « Noi venim din viitor » o grămadă de tineri creatori de start-up-uri, mentorii lor, incubatoarele de afaceri care îi ajută să crească, oamenii din venture capital care vin cu banii, pe scurt întregul ecosistem al viitorului. Am vorbit despre start-up-urile din România şi din alte ţări, precum Polonia, cu sprijinul organizaţiei La French Tech prezenţa în multe ecosisteme europene.
Astăzi vom merge la Luxembourg unde vom descoperi universul start-up-urilor cu fondatorul conceptului « Startup Luxembourg ». Este un tânăr francez care a trăit şi a lucrat mulţi ani de zile în România. Jonas Mercier este la bază jurnalist. S-a format în oraşul lui natal, la Grenoble, şi a venit în România unde a lucrat pentru mai multe ziare şi radiouri din Franţa şi din Belgia. Îl cunosc personal, a lucrat mulţi ani alături de mine pentru canalul de televiziune France 24. Jonas a plecat din România în 2016 şi s-a instalat la Luxembourg unde a continuat să lucreze ca jurnalist iar în 2019 punea pe picioare proiectul Startup Luxembourg. Jonas cunoaşte bine şi Europa occidentală, unde s-a născut, şi pe cea orientală unde ne aflăm noi şi unde a trăit şi a lucrat mulţi ani de zile. Staţi cu noi o jumătate de oră şi veţi afla din ce vor fi făcute afacerile viitorului la scară europeană. Mai multe despre acest proiect puteţi afla la adresa startupluxembourg.com Această emisiune este în limba franceză.
Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor