Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrei Dudoiu – SeedBlink, sămânţa digitală care schimbă România

foto_andrei_dudoiu.jpg

Andrei Dudoiu
Sursa imaginii: 
Noi venim din viitor

Prezentul tău este viitorul din trecutul tău. Eşti ceea ce eşti astăzi datorită alegerilor pe care le-ai făcut în trecutul tău când te proiectai în viitor cu ceea ce aveai atunci la îndemână : lucrurile pe care le-ai învăţat de la alţii, dorinţele şi aspiraţiile tale şi viziunea pe care o proiectai despre tine şi despre lume în necunoscutul din viitor. Suntem cu toţii povestea pe care ne-o scriem şi, cu cât avansăm către viitor, cu atât mai mult închidem ceea ce gândim, ceea ce simţim şi visăm în tehnologie.

Am mai evocat la această emisiune etimologia cuvântului tehnologie şi o voi reaminti şi astăzi pentru că orice cuvânt închide în rădăcina lui misterul devenirii lui. Tehnologia vine din alăturarea a două cuvinte din greaca veche : « techno » şi « logos ». « Logos » înseamnă « cuvânt, teorie, ştiinţă » iar « techno » vine din rădăcina proto-indoeuropeana « *teks- » care este un verb şi înseamnă « a ţese ». Tehnologia este aşadar ştiinţa sau arta de a ţese. De a ţese ce ? Viitorul. 

Tehnologia este arta de a ţese azi ziua de mâine. Seamănă cu un sport extrem plin de surprize. Cine s-ar fi gândit acum cincizeci de ani că vom avea toţi pe birou calculatoare şi internet care vor reconfigura total vieţile noastre ? Cine se gândea că vom avea cu toţii în buzunar un telefon mobil care poate fi la fel de puternic precum un calculator ? Tehnologia ne va surprinde mereu. Cine se gândea acum 30 de ani, când România orbecăia în drumul ei către economia de piaţă, că astăzi vom avea platforme în care oricine poate investi ca la bursă. Aţi auzit de SeedBlink ? Este platformă digitală de investiţii cea mai cunoscută din România.

Şi, dacă tot vorbim despre rădăcina cuvintelor, haideţi să ne aplecăm şi asupra SeedBlink, apelaţiune alcătuită din două cuvinte englezeşti. Seed înseamnă sămânţă iar blink vine din rădăcina proto-indoeuropeana « *bhel - » care înseamnă « a străluci ». O piatră preţioasă se distinge imediat în mocirlă pentru că ea străluceşte, pare că emană dinăuntrul ei o lumină interioară. De ce se întâmplă aşa ? Pentru că o piatra preţioasă are o structură internă care amplifică lumina reflectată de ea. Mocirla nu reflectă nimic pentru că înăuntrul ei e întuneric, nu se bucură de complexitatea structurii pe care o are piatră preţioasă. Din acest motiv un diamant aruncat pe nisipul de pe plajă se distinge imediat de grăuntele de nisip.

Aşadar SeedBlink vrea să zică « sămânţa care străluceşte ». În lumea afacerilor această sămânţa preţioasă se numeşte o idee de afaceri. Această idee este punctul de plecare al fiecărui start-up. Dar ideea nu este suficientă, este nevoie şi de bani care să îi dea viaţa şi să o crească. Până recent, aceşti bani nu puteau fi accesaţi decât de către firmele mari care aveau acces la bursă. Astăzi tehnologia, această artă de a ţese viitorul, a schimbat radical paradigma investiţională. Acum, chiar în acest moment, toţi cei care ne ascultaţi puteţi să vă creaţi propria afacere pornind de la o idee, de la acea sămânţă în care puneţi strălucirea minţii voastre. Aşa se nasc start-up-urile. Începeţi cu o idee, daţi-i o formă de business şi o puteţi lista pe diversele platforme digitale de finanţare. Nu mai aveţi nevoie de bursă. Bursa viitorului se află la un clic distanţă de fiecare dintre noi.

SeedBlink este cea mai cunoscută platformă de acest gen din România, fondată de investitori români pentru oameni de afaceri români şi nu numai. Dar SeedBlink nu este doar pentru cei care caută finanţare pentru afacerea lor ci şi pentru investitori, cei care au un capital şi vor să îl investească într-o afacere. Nici ei nu mai au nevoie de bursă şi pot evita procedurile birocratice foarte complicate pe care le implica bursele clasice. SeedBlink este o bursă digitalizată deschisă tuturor.

Democratizarea investiţiilor şi accesul rapid la bani pentru finanţare pot ridica România din apele stătute în care a băltit în ultimii 30 de ani. Nu mai este nevoie să aşteptăm miracole în politică pentru a urni România şi a o proiecta în viitor. România de mâine este deja plămădită de inteligenţa şi creativitatea unei generaţii configurată de digitalizare. E o Românie mai puţin ştiută, nu o prea vedeţi pe la televizor dar ea există şi creşte foarte repede.

SeedBlink este parte din această Românie venită din viitor şi din acest motiv l-am invitat astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Andrei Dudoiu, managing partner şi preşedinte al bordului de directori de la Seedblink. Andrei a fost bancher. A lucrat peste 20 de ani în mediul bancar. Îi ştie toate chichiţele, toate puterile şi slăbiciunile şi l-a lăsat în spate pentru a co-fonda în iulie 2019 platforma de crowdfunding de capital SeedBlink.

 

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor