Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 10 iunie 2022

id197126_inquam_photos_inquam_photos.jpg

Podul de la Luţca, de pe Drumul Judeţean 207 A, care traversa râul Siret
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / tvmneamt.ro / Ionut Corfu

DNA a deschis dosar penal după prăbușirea podului din Neamț. În acest moment a fost începută urmărirea penală in rem, cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție. Premierul Nicolae Ciucă a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi pentru surparea podului de pe râul Siret şi a cerut MApN să acţioneze în regim de urgenţă pentru a restabili transportul în zona afectată.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Societatea civilă reacționează după comentariile președintelui Klaus Iohannis referitoare la modul in care au ajuns in presa proiectele noilor legi ale securității naționale. 45 de ONG-uri considera ca avertismentul prezidențial la adresa celor care au dat „pe surse” documentul  este un „atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât și a libertății presei”. Un protest față de proiectele noilor legi ale securității naționale este anunțat pentru maine în Piața Victoriei.

România are nevoie o reformă fiscală, apreciaza șeful misiunii FMI. Referindu-se la impozitul pe venit, el a atras atenția asupra excepțiilor pe anumite sectoare. Implementarea progresivitatii vine cu provocari la colectare, considera reprezentantul Fondului Monetar, care adauga ca in ceea ce privește TVA, eficiența la încasare este una dintre cele mai scăzute din UE.

 Iar un expert american vine cu o alta perspectiva asupra crizei cerealelor din Ucraina. Piața cerealelor are mecanisme compensatorii iar teama de penurie este exagerată, crede el. Cu porturile ucrainene de la Marea Neagra blocate, 20 de milioane de tone de cereale stau in silozuri, alimentand panica unei crize alimentare la nivel mondial.  

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 10 iunie 2022