Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 14 iunie 2022

presedintele_francez_emmanuel_macron.jpg

Emmanuel Macron, președintele Franței, susține o conferință de presă la finalul summit-ului G7 care a avut loc la sediul NATO din Bruxelles, joi 24 martie 2022.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vine in aceasta seara în România. Se va întâlni cu cei 500 de soldaţi francezi desfăşuraţi la baza militară a NATO de la Kogălniceanu. Maine la Constanta I se va alatura si presedintele Klaus Iohannis. Este primul turneu al liderului de la Elysee în sud-estul Europei, după invazia rusă din Ucraina. Macron va efectua o vizita si la Chisinau si posibil la Kiev, avanseaza presa franceza.  

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Proaspat numita judecator la Curtea Constitutionala, fostul parlamentar liberal Iuliana Scantei ne-a explicat cum poate fi recredibilizata institutia. Ea isi doreste unele schimbari in comunicarea CCR si publicarea mai rapida a motivarii deciziilor Curtii.

Al doilea caz de variola maimutei a fost confirmat tot in Bucuresti, la un barbat de 32 de ani. Intre timp, Institutul Național de Sănătate Publică a stabilit regulile care trebuie urmate în cazul celor care se infecteaza. “Boala se vindecă de la sine la majoritatea celor infectați, dar sunt anumite grupe de persoane care necesită o atenție sporită " explică  dotorul  Emilian Popovici,  vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Iar transportatorii solicită Guvernului plafonarea preţurilor carburanţilor, în condițiile în care un litru de motorină trece de 9 lei. Masura ar ajuta atat companiiile cat si cătățenii. În caz contrar, soferii profesionisti ameninta ca vor bloca stațiile de alimentare din țară.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 14 iunie 2022