Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irina Raicu – O artistă, un robot şi o poveste despre viitor

foto_irina_raicu.jpg

Sursa imaginii: 
Mirel Bran

Am să o introduc pe invitata de astăzi începând cu o poveste personală. Luni 20 iunie, la ora 18h30, voi lansa la Institutul Francez din Bucureşti o carte despre tehnologie dintr-un unghi diferit de ceea ce am găsit pe piaţă : « Tehnosofia sau înţelepciunea tehnologiei ».

E o joacă de cuvinte din greaca veche : « sofia » înseamnă « înţelepciune » iar « tekne » înseamnă a ţese, ca atunci când teşi un covor. Puse împreuna, dau titlul cărţii : tehno-sofia sau înţelepciunea tehnologiei. Cuvântul « tekne », care a dat în limbile moderne cuvântul « tehnologie », provine din rădăcina proto-indoeuropeana « *teks - » şi asta înseamnă « a ţese ». Tehnologia este aşadar « arta de a ţese viitorul ». 

Am încercat să aflu ce se ascunde în spatele acestor cuvinte şi am ajuns la următoarea concluzie : tehnologia este arta prin care ţesem ceva în lumea noastră interioară pe care îl aducem în lumea noastră exterioară. Înainte de a avea scaunul pe care stai, cineva l-a plăsmuit în mintea lui şi l-a creat apoi în lumea exterioară pe care o vezi şi tu şi eu. Înainte să îl atingi cu mâna ta, cineva l-a atins cu gândul lui.

Tehnologia este acest canal în care lumea noastră interioară se răsuceşte în afara noastră, în lumea noastră exterioară. Această răsucire se face prin cele două dimensiuni fundamentale ale vieţii noastre interioare : partea cognitivă şi partea afectivă. Pe scurt cunoaşterea şi simţirea sau gândul şi sentimentul. Cunoaşterea este cuprinsă în demersurile noastre ştiinţifice în timp ce simţirea e cuprinsă în viaţa noastră spirituală. Ştiinţa şi credinţa nu sunt contradictorii, aşa cum ne-au învăţat la şcoală. Ştiinţa şi credinţa sunt cele două componente structurale ale fiinţei umane şi prin ele ne definim ca oameni.

Am abordat acest subiect în cartea « Tehnosofia, înţelepciunea tehnologiei » în care veţi găsi partea nevăzută a ceea ce se vede în tehnologie. Această carte va fi lansată sub formă de NFT, adică Non Fungible Token, un curent de artă digitală născut în străfundurile tehnologiei blockchain. Va fi prima carte în limba româna publicată sub formă de NFT.

Când am hotărât că o voi publica sub forma de NFT, am căutat pe piaţa din România pe cineva care ştie să producă un NFT, adică forme de artă digitală pe care să le introduc în carte. Şi de cine credeţi că am dat ? Este o tânără din Slatina, Irina Raicu. S-a mutat de pe malul Oltului la Bucureşti, pe malul Dâmboviţei, unde a studiat cibernetica la Academia de Studii economice. De pe malul Dîmbovitei s-a mutat pe cel al Senei unde a colaborat cu Universitatea Paris 1 Sorbonna la o teză de doctorat despre inteligenţa artificială.

 

 

Irina Raicu cunoaşte măruntaiele tehnologiei dar în adâncul ei este o artistă. Tablourile ei sunt făcute împreuna cu un robot, adică un algoritm de inteligenţă artificială. Bagă în el texte şi ce îi trece ei prin cap sub formă de date iar robotul ăsta transformă totul în culori şi în forme. Puteţi vedea tablourile ei la adresa « irinaraicu.com ». A participat la expoziţii din Seul, în Coreea de Sud, Bucureşti şi Los Angeles.

Irina Raicu este o artistă NFT. E ceva rar în România şi nu este uşor. Artiştii rămaşi în trecut resping cu vehemenţă această nouă formă de artă combinată cu tehnologie. Am lucrat cu Irina Raicu la prima carte NFT în limba româna « Tehnosofia, înţelepciunea tehnologiei » şi cunosc bine ce poate face. Pe Irina Raicu o puteţi asculta astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » unde vom descifra împreuna arta viitorului. Despre Irina Raicu şi proiectele ei puteţi afla mai multe la adresa : https://www.irinaraicu.com

O puteţi întâlni şi în carne şi oase la lansarea cărţii la Institutul Francez din Bucureşti, luni 20 iunie la ora 18h30. Institutul se află la Bucureşti pe bulevardul Dacia nr. 77.

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor