
Emisiunile RFI RO
Cristiana Deca – Despre business şi legile care ne aduc laolaltă
foto_cristiana_deca.jpg

Din acest motiv au apărut pe piaţă firme care asta fac : îţi deschid ochii asupra pericolelor la care business-urile se expun în procesul lor de creştere. Asta face Decalex, o companie românească specializată în protecţia datelor sau în GDPR, cum se mai zice prescurtat în engleză.
Pare ceva simplu dar în spatele lucrurilor simple care merg bine se află mecanisme complexe mai puţin vizibile. Decalex se centrează pe procedurile de design thinking şi procese de inovare pentru a oferi companiilor din România expertiză în domeniul de privacy şi protecţia datelor. Am invitat-o astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Cristiana Deca, co-fondatoare alături de soţul ei Cristian, a companiei Decalex.
Cuvântul « lex » vine din latină şi rădăcina lui proto-indoeuropeana « *leg - » înseamnă « a aduce laolaltă », « a pune împreuna ». « Lex » înseamnă aducerea laolaltă a unui set de reguli care definesc o lege. De ce avem nevoie de legi ? Pentru că ele definesc prin norme juridice cadrul în care noi putem trăi şi lucra împreună. Asta facem de când ne ştim, aşa cum stă mărturie codul împăratului babilonian Hamurabi scris la 1 760 înaintea erei noastre. Această colecţie de legi a fost inspirată la rândul ei din legislaţiile sumeriană şi asiriană care se pierd în noaptea istoriei. Le regăsim însa în principiile de bază ale dreptului roman care stă la baza tuturor legislaţiilor moderne.
Legea este o constantă a istoriei, ea traversează epoci istorice foarte diferite dar rămâne neschimbată în structura ei fundamentală. Această structură se numeşte norma juridică şi este compusă din trei părţi : un drept, o obligaţie şi un mecanism care le garantează pe acestea. De exemplu : salariul meu este un drept dar nu pot beneficia de acest drept dacă nu mă supun obligaţiei care vine împreuna cu el : aceea de a munci. Norma juridică prevede şi mecanismul care le garantează pe acestea. Compania are dreptul de a-mi oferi de lucru şi obligaţia de a-mi da un salariu în schimbul muncii mele. Şi invers, eu am dreptul la un salariu şi obligaţia de a munci pentru a-l primi.
Aceste lucruri par evidente dar ele funcţionează doar în baza unei norme juridice care este formulată într-o lege şi care permite o relaţie contractuală între mine şi companie. Dreptul a evoluat şi a devenit din ce în ce mai complex pentru că el reflectă mecanismele din ce în ce mai complexe ale lumii în care trăim. În lumea digitală în care am mutat o bună parte a vieţilor noastre profesionale şi personale dreptul se reflectă în politicile de GDPR sau de protecţie a datelor pe care orice companie europeană este acum obligată să le implementeze. Asta face compania româneasca Decalex, co-fondata de Cristiana Deca : oferă consultanţă şi un pachet complet de servicii în această zonă fierbinte a fiecărui business.
Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor