Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 1 iulie 2022

liceul_caragiale.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

75,2 la suta este rata de promovare a examenului de bacalaureat  mai mare cu aproape doua procente fata de rezultatele dinainte de contestatii. 42 de licee au avut zero rata de promovabilitate, cele mai multe dintre ele licee tehnologice. Ce se intampla cu elevii din aceste unitati de invatamant incercam sa ne lamurim in aceasta seara.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Continua sa apara ecouri in urma deciziei  Arhivelor Nationale de a retrage din studiu dosarele care au marcaje de clasificare, indiferent de perioada istorică în care au fost întocmite. Documentele nu prezintă un risc pentru securitatea României spune istoricul Dorin Dobrincu fost director general al institutiei care considera ca asistam la restrangerea abuziva a unor drepturi. Un interviu in aceasta seara.   

Președintele Chinei, Xi Jinping, face o vizită la Hong Kong pentru aniversarea a 25 de ani de la revenirea fostei colonii britanice sub autoritatea Beijingului. In urma cu doi ani, Beijing a introdus noua Lege de Securitate Națională în Hong Kong, ceea ce a redus autonomia juridică și politică dar si libertatea presei. Proteste masive care s-au soldat cu mii de arestari au avut loc in Hong Kong.

Iar orașul cu cele mai multe biciclete din lume întâlnește cea mai mare cursă din lume. Despre Copenhaga e vorba de unde are loc astazi marea plecare a Turului Franței. Danemarca are  12.000 de kilometri de piste de biciclete iar in capitala sunt de cinci ori mai multe biciclete decat masini.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 1 iulie 2022