Actualitatea de marti, 5 iulie 2022

bani_34.jpg

Ministerul de Finante a publicat Ordonanţa care prevede îngheţarea salariilor de la stat, cu excepţia celor din sănătate şi asistenţă.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

 Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță privind modificarea Codului Fiscal. Documentul prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5 la 8%, creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, majorarea accizelor pentru ţigarete dar si scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere. Analistul economic Constantin Rudnitchi face imediat o analiza.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Aproximativ o treime din șantierele de autostrăzi și drumuri expres din România riscă să se oprească. Constructorul Spedition UMB avertizează că va opri lucrul la cele 7 mari șantiere pe care muncitorii săi lucrează. Compania este nemulțumita de schema de compensare a costurilor decisă de statul român, care nu acoperă creșterile substanțiale de prețuri înregistrate în special la materialele de construcții. Ionuț Ciurea de la Asociația Proinfrastructură  avertizează că ar fi un dezastru ca aceste contracte să fie stopate.

Numărul de cazuri noi de Covid continuă să crească, ministrul Sanatatii estima la final in august 10.000 de infectari zilnic, totusi Alexandru Rafila, spune că noul val COVID va fi traversat în România fără restricții. Profesorul Răzvan Cherecheş crede ca nu vom avea multe cazuri grave pentru ca organismul nostru e într-o anumită măsură obișnuit cu virusul.   

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 5 iulie 2022