Proiect: Băuturile cu zahăr, mai scumpe

beverages-g6e09193d3_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Românii ar putea plăti mai mult pentru băuturile cu conținut de zahăr. Este efectul propunerii de crestere  a TVA de la 9 la 19%, măsură care se regăsește într-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor. Măsura ar trebui să ducă la  o descurajare a consumului de sucuri și implicit la scăderea cazurilor de obezitate, spun guvernanții. Și va aduce și bani la buget.  

Însă, spre deosebire de România, alte state europene au direcționat banii încasați din taxa pe zahăr spre sistemul de sănătate publică, desfășurând campanii informare și prevenție. Mai trebuie spus că un raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022, arată că aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali. Aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi. 

Potrivit sindicatelor din industria alimentară, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca statele să combine taxarea, cu restricţii de marketing pentru aceste produse, în special în ceea ce-i priveşte pe copii, şi cu politici educaţionale pentru a reduce supraconsumul de zahăr şi a opri creşterea numărului de persoane care suferă de diabet.

Va descuraja consumul majorarea TVA ului la băturile cu zahăr? Răspunde la această întrebare Dragoș Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară din România, invitatul emisiunii Sănătatea FM.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM, ediția din 06.06.2022