Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciprian Ciucu – Politica viitorului trece prin tehnologie

foto_ciprian_ciucu.jpg

Mirel Bran și Ciprian Ciucu în studioul RFI România
Sursa imaginii: 
Noi venim din viitor

Vorbim la această emisiune despre România care se mişcă, România start-up-urilor, a celor care inovează şi o conectează la viitor. Aţi auzit în formatul « Noi venim din viitor » unele dintre cele mai strălucite minţi ale inteligenţei româneşti. Aici vin oameni care fac treabă şi care cred în ceea ce fac. Nu poţi schimba nimic în prezentul tău dacă nu te proiectezi în viitor.

Doar uitându-te la cel care aspiri să fii vei putea deveni azi o versiune mai bună a celui care a fost. Doar aşa te poţi transforma şi pe tine şi locul în care trăieşti, imaginându-ţi azi ceea ce poţi deveni mâine.

Verbul « a imagina » vine din rădăcina proto-indoeuropeana « *aim - », care înseamnă « a copia », « a imita ». A imagina înseamnă a proiecta în viitor imaginea a ceea ce îţi doreşti şi a o imita în acţiunile tale prezente. Prezentul tău capătă un sens doar în măsura în care imită viitorul pe care tu îl imaginezi. Aşa te poţi transforma tu, ca individ, şi aşa poţi transforma locul în care trăieşti în relaţie cu ceilalţi, casa ta, sectorul tău, oraşul tău şi ţara ta.

Am hotărât să invităm astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor », pentru prima dată, un om politic. Ne dorim ca tehnologiile cele mai inteligente şi mai inovante pe care le descoperiţi la această emisiune să fie auzite şi descoperite şi în spaţiul politic. Degeaba avem o armată de informaticieni şi o avalanşă de start-up-uri dacă inovaţia din zona privată nu ajunge şi în zona publică.

Întâmplarea face ca eu stau în sectorul 6 din Bucureşti şi, în ultimii doi ani de zile, am văzut că s-au schimbat multe lucruri în bine. M-am gândit că primarul acestui sector, Ciprian Ciucu, are deschiderea pe care noi a aşteptăm în spaţiul politic şi l-am invitat la această emisiune. L-am intersectat o singură dată la evenimentul Future Summit care a avut loc de curînd la Bucureşti şi m-a atins modul deschis în care a vorbit despre viaţa cotidiană a unui primar dintr-un oraş complicat cum este capitala României.

L-am invitat la emisiunea « Noi venim din viitor » pentru că vrem să construim comunitatea digitală « Noi venim din viitor ». Am lansat deja, împreuna cu o mână de tineri, prima carte în limba română sub formă de NFT (Non Fungible Token), un fel de artă digitală construită pe o platformă de blockchain. Este vorba de « Tehnosofia, înţelepciunea tehnologiei » care este piatra de temelia a viitoarei DAO, Descentralized Autonomous Organization, adică o Organizaţie care funcţionează pe principiile de autonomie şi de descentralizare ale blockchain-ului. Ea va fi construită sub forma unui metavers în care inteligenţa româneasca poate construi proiectele României viitorului folosindu-se de tehnologie şi de artă.

Dar un proiect digital este puternic doar în măsura în care are o legătură cu o utilitate din lumea reală. Aici avem nevoie ca oamenii politici să înţeleagă oportunitatea uriaşă pe care noile tehnologii le oferă României. Noi am suferit tot timpul pentru că nu trăim în România la fel de bine ca în Europa de Vest, pentru că există o distanţă mare între economia româneasca şi cea occidentală. Dar noile tehnologii permit acum salturi economice uriaşe. România are resurse umane extraordinare dar avem nevoie ca oamenii politici să creeze cadrul legislativ şi administrativ pentru ca tinerii antreprenori români să poată înflori aici afacerile viitorului.

Din acest motiv l-am invitat astăzi la RFI România pe primarul sectorului 6 din Bucureşti, Ciprian Ciucu. Are 44 de ani şi o lungă carieră politică în care a ocupat funcţii la nivel naţional şi local. A fost preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi al Agenţiei Naţionale pentru Integritate, consilier în Consiliul General al primăriei Bucureşti, are expertiză pe Moldova, Kosovo şi Georgia şi are legătură şi cu scrisul cu care s-a îndeletnicit la Observator Cultural, Dilema Veche şi România Liberă. 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor