Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miriam Constantin şi George Andrei Bădiţa – From the future we come, cu NFT-uri la V7 Startup Studio

foto_miriam_constantin_si_george_andrei_badita.jpg

Mirel Bran, Miriam Constantin şi George Andrei Bădiţa în studioul RFI România
Mirel Bran, Miriam Constantin şi George Andrei Bădiţa în studioul RFI România
Sursa imaginii: 
RFI Romania

Dacă umpli o cutie cu lumină şi te uiţi printr-o gaură ca să vezi lumina în stare pură vei avea o surpriză. Nu vei vedea nimic. Lumina în stare pură e întuneric. Aici este vorba de un experiment ştiinţific făcut de un fizician specializat în fizica cuantică şi pasionat de filosofie, artă şi spiritualitate. Arthur Zajonc îl cheamă. 

Este profesor de fizică cuantică la Colegiul Amherst din Statele Unite şi a scris cea mai frumoasă carte despre lumină : « Catching the light », adică « Prinzând lumina ». Şi cea interioară şi cea exterioară.

El a făcut acest experiment pentru a vedea cum arată lumina în stare pură şi a fost şocat să vadă că, de fapt, nu vede nimic. Lumina, cea care ne permite să vedem ceva, este neagră ca noaptea când e singură cu ea. Dar fizicianul Arthur Zajonc a mai făcut ceva. A spart uşor cartonul cutiei şi a introdus înăuntru o baghetă. Şi a apărut o altă surpriză. Bagheta era luminată şi se vedea în cutia inundată de lumină. Dar când retrăgea bagheta şi se uita la lumina în stare pură, nu vedea nimic, era doar întuneric. Când împingea bagheta în cutie însa, lumina se manifesta ca lumină, ca şi cum ieşea din propriul ei întuneric.

Concluzia e pe cât de profundă, pe atât de simplă. Lumina luminează atâta timp cât se aşează pe ceva. Un univers gol ar fi plin de întuneric. Doar când lumina poate mângâia ceva, ea ni se arată. Aşa cum Sursa tuturor lucrurilor se manifestă în propria ei creaţie, şi lumina se manifestă doar când se oglindeşte în ceva. Voi povesti aventura luminii din perspectiva credinţei în următoarea carte din trilogia « Noi venim din viitor » : « Mythosofia, înţelepciunea credinţei ».

Prima carte din trilogie este dedicată tehnologiei ca întâlnire dintre ştiinţă şi spiritualitate. « Tehnosofia, înţelepciunea tehnologiei » a fost lansată de curînd la Institutul Francez din Bucureşti sub formă de colecţie de NFT-uri (Non Fungible Token), o formă de artă digitală. Un robot sau o formă de inteligenţă artificială, creată de artista Irina Raicu, a integrat fiecare capitol din carte şi l-a transformat într-o operă digitală, un NFT.

Comunitatea « Noi venim din viitor » va fi lansată în curînd sub forma unei DAO, adică Decentralized Autonomous Organization, o Organizaţie Autonomă Descentralizată. Sună cam tehnic dar este ceva pe cât de complex pe atât de simplu. Funcţionarea ei va fi asigurată de un « smart contract », un contract inteligent care îi defineşte modul de guvernare. Vom crea o nouă galaxie digitală, un nou metavers pe care l-am botezat « From the future we come » în care fiecare îşi poate crea propria lui planetă. La baza proiectului se află o mână de tineri care folosesc noile tehnologii pentru a crea o lume mai bună. Cine sunt aceşti tineri ? Sunt copiii noştri pe care îi certăm toată ziua că stau prea mult pe internet şi pierd timpul jucându-se. Ţinem atât de mult la ei încât ne dorim să nu cunoască greutăţile prin care am trecut noi. Şi aşa proiectăm în ei toate fricile pe care le-am acumulat noi în experienţele noastre trecute.

Dar ei au ochii îndreptaţi către viitor. Nu le pasă de angoasele noastre, de trecutul nostru şi despre cum am vrea noi să devină ei ca noi. Nu dau doi bani pe trecutul şi pe experienţele noastre. Şi bine fac. Se folosesc de noile tehnologii pentru a crea o lume nouă. Una mai bună decât dezastrul de lume pe care li-l lăsăm noi, părinţii lor, moştenire : o lume deşirată de războaie, pandemii şi schimbări climatice violente. Copiii noştri nu vor aşa ceva. Ei vor o lume descentralizată în care puterea nu mai este controlată de sus în jos de nişte politicieni bezmetici care nu văd decât propria lor burtă. Vor o lume dreaptă, o lume în care cele mai frumoase visuri pot deveni realitate.

Sună romantic ? Probabil, dar nu e. E foarte pragmatic. Noile tehnologii dau copiilor noştri posibilitatea de a schimba lumea ignorându-ne pe noi, părinţii lor. Avem în România o puzderie de start-up-uri care ne conectează ţara la viitor. Vă întrebaţi poate de unde au răsărit aceste afaceri ale viitorului. Au crescut în spaţii de co-working. Ce mai e şi asta ? E un loc în care oameni care gândesc la fel se adună şi creează împreuna afacerile viitorului.

Unul din aceste spaţii de co-working este V7 Startup Studio, care se află pe strada Mendeleev numărul 5, lângă Piaţa Amzei din Bucureşti. Am fost în acest loc şi pot să vă spun că e locul din care nu-ţi mai vine să pleci. Găseşti acolo o grămadă de oameni care vin din viitor şi care fac în acest loc fermecat afaceri pentru o lume mai bună.

Am invitat-o astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Miriam Constantin, co-fondatoarea acestui spaţiu venit din altă lume ca să facă lumea noastră mai bună. Avem alături de noi şi pe George Andrei Bădiţa, un tânăr pasionat de tehnologia blockchain. Ei sunt două din piesele esenţiale ale proiectului de Decentralized Autonomous Organization – DAO – botezată « From the future we come ». Mai multe despre ei şi proiectele lor puteţi afla în curînd la adresa : https://fromthefuturewecome.io