Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 9 septembrie 2022

charles_si_elisabeta_a_ii_s.jpg

Prințul Charles al Marii Britanii și Regina Elisabeta a II-a, pe balconul Palatului Buckingham în timpul desfășurării jubileului de platină în fața Palatului Buckingham din Londra, 5 iunie 2022
Sursa imaginii: 
Pool Reuters / ASSOCIATED PRESS

Noul monarh al Marii Britanii, care va domni sub numele de Charles al III-lea se pregateste sa rosteasca in aceasta seara un discurs catre natiune. El va fi proclamat oficial rege maine, cu o zi întârziere decât prevede protocolul. Moartea Reginei Elisabeta a II-a deschide o lungă perioadă de doliu pentru familia regală, care va dura de acum si inca șapte zile dupa funeraliile fostei suverane, preconizate a avea loc in jur de 19 septembrie.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Ministrii Energiei din Uniunea Europeană discuta astazi propunerile de acum cateva zile ale Comisiei Europene care vizeaza intre altele plafonarea pretului la gaz si intreruperea obligatorie a curentului la orele de varf in statele membre. Sunt eventuale solutii luate in calcul de responsabiiii europeni, in conditiile in care Rusia intrerupe treptat aprovizionarea cu gaz.

Problema trotinetelor electrice revine in actualitate. Primaria Capitalei a pus in dezbatere publica un regulament care prevede o serie de limitari pentru utilizatori. Tinerii sub 14 ani nu au voie sa foloseasca vehiculul iar cei sub 16 sunt obligati sa poarte casca. In plus, trotinetele electrice ar avea voie sa circule doar pe pistele speciale sau pe drumurile unde viteza maxima admisa pentru masini e de 50km pe ora. 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 9 septembrie 2022