Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 14 septembrie 2022

ursula_von_der_leyen.jpg

Ursula von der Leyen, discurs despre starea Uniunii Europene, Strasbourg, 14 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Captura video Facebook / European Parliament

Comisia Europeană propune, oficial, măsuri de reducere a consumului de electricitate în statele membre, precum și plafonarea veniturilor companiilor din energie și introducerea unei „contribuții de criză”. Detaliem imediat masurile si le analizam efectele.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Vot important astazi in PE. Directiva privind salariul minim european a fost aprobata de legislativul de la Strsbourg. Eurodeputatul Renew, Dragos Pislaru, spune ca masura va face ca salariile minime nationale sa creasca in functie de rata inflatiei. 21 din 27 de tari membre au salariu minim prevazut de lege, iar în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective.

Primul targ de locuri de munca organizat la Timisoara exclusiv pentru refugiatii ucraineni a avut loc miercuri. Au fost 14 standuri, atat ale unor firme in cautare de angajati, cat si ale unor agentii de recrutare. Principala problema este bariera lingvistica, pentru ca unii refugiati nu vorbesc decat ucraineana sau rusa. In plus, mamele care au copii mici nici nu pot lucra cu norma intreaga. Dar solutii exista, am pregatit un reportaj de la Timisoara.

Iar avortul devine tot mai dificil pentru femeile din Ungaria. Guvernul maghiar a modificat legea privind intreruperile de sarcina la cerere. Ce se intampla ne va spune corespondentul RFI la Budapesta Balasz Barabas.

  

 
Emisiunea 40 de minute din data de 14 septembrie 2022