Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 15 septembrie 2022

justitie.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Consiliul Europei solicită oficial avizul Comisiei de la Veneția pentru legile justiției propuse de ministrul Catalin Predoiu. Pachetul legislativ a fost aspru criticat de asociatii de magistrati si ONG-uri care au avertizat ca legile pastreaza prevederi criticate de institutiile internationale si ca sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Ungaria nu mai este o democrație deplină ci un "regim hibrid de autocrație electorală". Este rezultatul unui vot al deputatilor in PE. Rezolutia care nu are efecte legale reprezinta totusi un semnal politic puternic…Deputații europeni au criticat, de asemenea, instituțiile UE pentru că au permis ca regresul democratic să rămână necontrolat.

Analizam intalnirea din Kazahstan dintre presedintele rus si cel chinez. Lovită de sancţiuni occidentale, Moscova caută să-şi întărească legăturile cu Beijingul. Iar dupa esecul din ultimele saptamani in razboiul din Ucraina, Vladimir Putin are nevoie de ajutorul lui Xi Jinping.

Dreapta si extrema dreapta preiau puterea in Suedia dupa scrutinul desfasurat duminica. Magdalena Andersson, șefa social-democrată a guvernului de la Stockholm, și-a recunoscut,  înfrângerea si a demisionat. Scrutinul marchează un moment de cotitură pentru politica suedeză iar formarea unui guvern de coalitie se va dovedi o misiune dificila. Discutam in 40 de minute.

 

 
emisiunea 40 de minute din data de 15 septembrie 2022