Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 16 septembrie 2022

presa_reporteri.jpg

Sursa imaginii: 
Paul Bradbury/Getty Images via rfi.fr

Comisia Europeană a publicat astazi o propunere de regulament care vizează piața media din UE. Intre altele, statele membre sunt obligate să înființeze instituții independente care să investigheze plângerile depuse de ziariști și familiile lor dacă sunt hărțuiți, amenințați sau spionați. Recent, o ancheta a jurnalistilor de la Recorder a aratat cum partidele au inventat un sistem prin care cumpără presa cu bani de la bugetul de stat, sume trecute prin conturile unor intermediari și livrate apoi către trusturile media.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Guvernul cauta solutii pentru a reduce risipa, dupa ce CE  a cerut statelor membre o diminuare cu 5% a consumului energetic la ore de varf. Premierul Nicolae Ciuca a anuntat un program pentru schimbarea becurilor vechi cu unele care consuma mai putin , pe langa intentia de a opri iluminatul cladirilor publice la miezul noptii. Fostul sef al Garzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune ca degeaba schimbam becurile vechi din moment ce institutiile publice sunt ineficiente din punct de vedere energetic. 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc solicită îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități ridicat în Cimitirul Eroilor din Pitești și delimitarea instituțiilor statului de această „manifestare cu caracter totalitar.” Asociația Cadrelor Militare și în Retragere din SRI a dezvelit acest monument pe 14 septembrie, la Pitești, orașul unde a funcționat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste. Incercam sa ne lamurim cine face parte din aceasta asociatie.

Iar președintele Emmanuel Macron anunță un proiect de lege privind migrația. Liderul de la Paris critica actuala politică aplicata refugiaților aflați în Franța și anunță că dorește să o schimbe. Oamenii sunt gazduiti prost si integrati la fel de precar, spun analistii francezi. Totusi , detaliile planului prezidential vor veni abia la începutul anului viitor.