Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum să-ți transformi casa într-o clădire eficientă energetic?

cum_transformi_casa_cladire_eficienta_energetic.jpg

Green Mogo, proiectul Greenitiative din Mogoșoaia
Green Mogo, proiectul Greenitiative din Mogoșoaia
Sursa imaginii: 
Facebook/Greenitiative

Cum putem avea o locuință mai eficientă din punct de vedere energetic? Întrebarea revine în actualitate, după ce Comisia Europeană a cerut statelor membre să-și diminueze consumul cu 10%. Panouri solare, acoperișuri verzi și o izolare termică făcută cu materiale de calitate, iată doar câteva soluții propuse de experți în această perioadă de criză în sectorul energetic. Plus: ce alegi între un televizor cât un perete și un frigider eficient energetic?

Cosmin Ruscior a discutat la emisiunea Planeta Verde cu Felicia Ienculescu-Popovici, consilieră locală USR în Mogoșoaia și fondatoarea asociației Greenitiative, al cărei sediu este o clădire complet prietenoasă cu mediul, Centrul Green Mogo.

Cum arată clădirea din Mogoșoaia? Felicia Ienculescu-Popovici: ”E o clădire inițială din anul 2008-2009, deci e tot o clădire nouă, dar micuță, 30-40 de metri pătrați, a fost înconjurată practic pe o structură foarte ecologică și ea, se numește structură din șuruburi de pământ, piloni care se înșurubează cu un mecanism special și în felul ăsta mai reduci emisiile pe care le produci dacă torni stâlpi de beton și pe această structură a fost construită practic o clădire care înconjoară clădirea inițială și care e o sală de training și evenimente, deasupra căreia se află un acoperiș-grădină, un acoperiș accesibil pe o pantă construită tot de noi, un acoperiș de o sută de metri pătrați, pe care sunt plante, inclusiv lavandă, care are mai mult de jumătate de metru înălțime și legume, salată, foarte mult busuioc. Tot acolo se găsește și un acoperiș cu 12 panouri fotovoltaice, care ne produc cam 2.000 de kwh/an, deci avem și producție de energie, pe care o stocăm în niște baterii și o folosim în timpul nopții”.

 

Cum s-a construit Centrul Green Mogo:

 

 

 

 

Stocarea de energie solară în baterii se face doar de azi pe mâine sau pe termen mai lung? ”Dacă ai avea bateriile necesare, ai putea să stochezi, până când se consumă bateria. Ține atât cât ține, până când încarci din nou. Ele funcționează și în timpul iernii, chiar și la lumina asta difuză, adică nu trebuie neapărat să fie cerul foarte însorit ca să se producă energie electrică, totul e să nu fie întuneric complet. Pe an ce trece, panourile solare sunt din ce în ce mai eficiente”.

 

Cum eficientizezi energetic locuința de la bloc? ”S-au făcut destul de multe eforturi și aș zice chiar cumva dezechilibrat față de case (...). Pe lângă partea asta de anvelopare termică a clădirilor și aici multă atenție ar trebui să se pună cu ce se anvelopează, că am văzut că au fost deja niște incendii serioase și ar trebui să se folosească materiale ignifugate, nu orice fel de materiale, dar pe lângă asta, știu că există deja niște asociații în București, care pun acoperișuri verzi chiar pe blocuri și asta înseamnă că se reduce consumul energetic acolo. Se pot pune panouri fotovoltaice și se poate produce energie chiar acolo (...). Termosolare, pentru aportul de apă caldă. Plus ceea ce face fiecare în interiorul casei lui personale. Când cumpărăm ceva nou, trebuie să fim atenți nu la preț doar, ci și la eticheta energetică. Poate că trebuie să ne gândim ce alegem între un televizor imens și un frigider foarte eficient, poate că alegem un televizor cu ecran totuși nu chiar atât de mare cât să fim ca la cinematograf și alegem un frigider foarte-foarte eficient”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii Planeta Verde: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 19 septembrie 2022. Invitată: Felicia Ienculescu-Popovici. Tema: case eficiente energetic