Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 19 septembrie 2022

klaus_iohannis_mesaj.png

Sursa imaginii: 
Twitter/Klaus Iohannis

Dupa o ceremonie impresionanta la Westminster Abbey, Regina Elisabeta a doua va fi înmormântată in aceasta seara la Windsor. Şefi de stat, demnitari de rang înalt şi capete încoronate au fost prezenţi la funeraliile de stat. Serviciul din capela St George din aceasta seara, va fi privat, destinat doar familiei. 

 

sumarul emisiunii 40 de minute

 

Se reaprind temerile potrivit carora conflictul armat declanșat de Rusia în Ucraina ar putea escalada. Dupa contraofensiva ucraineana din Harkov, jurnalistii de la The New York Times avanseaza un scenariu potrivit caruia Moscova  ar putea ataca centre de aprovizionare a armatei ucrainene din țări NATO, inclusiv din România. Cat de mare e amenintarea si care ar putea fi consecintele, am discutat cu generalul in rezerva, Virgil Balaceanu.

Comisia Europeană propune ca Ungariei să îi fie reduse 7.5 miliarde de euro din cauza corupției ce afectează fondurile europene. Este pentru prima dată când mecanismul statului de drept  este folosit în clubul comunitar. Imediat reactii de la Budapesta, de la corespondentul nostru Balasz Barabas.  

Si, dupa un gest similar facut de ministerul de externe de la Bucuresti si diplomatia de la Chisinau reactioneaza la declaratiile facute de presedintele belarus, Alexandr Lukasenko. Ministerul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a decis să-l convoace pe ambasadorul Belarusului la Chişinău, dupa ce liderul de la Minsk a declarat că SUA împing Europa spre o confruntare militară cu Rusia, scopul fiind slăbirea Rusiei şi distrugerea Belarusului.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 19 septembrie 2022