Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 22 septembrie 2022

donbas1.jpg

Sursa imaginii: 
© Studio Graphique France Médias Monde via France24

Liderii separatiști din auto-proclamatele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie. Fara sa precizeze o data exacta, o miscare similara  anunta si responsabilii pro-rusi din Herson si Zaporojie. Intre timp, contraofensiva ucraineana in Donbas continua. Kievul anunța că forțele sale au înaintat și mai mult spre est, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație în regiunea separatista.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

 

Europa se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Țările UE lucrează împreună pentru a găsi un răspuns la problema prețurilor ridicate și pentru a asigura aprovizionarea cu energie a europenilor. In Romania subiectul continua sa divida coalitia la putere. Din opozitie, Dacian Ciolos acuza de incoerență guvernul. Argumentele liderului Reper in aceasta seara.

Daca la inceputul razboiului, primele sanctiuni internaționale faceau peste o mie de companii să se retragă total sau parțial din Rusia, ONG-uri ucrainene si internationale au descoperit ca doar putin peste 100 de firme au ieșit complet de pe piața rusă, în timp ce majoritatea continuă să fie prezente în federație, cu activitate redusa sau operațiuni suspendate temporar.

Uriașa Casă a Poporului ar putea fi reabilitată termic. Președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, a anunțat un proiect de eficientizare a Palatului Parlamentului. Consumul energetic  al cladirii este urias, cam cat un oraș de peste 50.000 de locuitori. Nu captusiti cladirea cu polistiren, spune vicepresedintele Fundatiei Eco Civica. Explicatiile in aceasta seara.  

 
Emisiunea 40 de minute din data de 20 septembrie 2022