Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 22 septembrie 2022

euro_dolar.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Dolarul trece de 5 lei. BNR a afișat o cotație medie a monedei americane de 5,01 lei, depășindu-se astfel un prag psihologic. Despre evolutia cursului si efecte, am discutat cu analistul economic Dragos Cabat.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Liderii europeni ai diplomației au convenit să pregătească noi sanctiuni impotriva Moscovei. Intre timp, aseara, dupa anuntul privind mobilizarea partiala, rusii au iesit in strada, protestele fiind violent reprimate. Poate acesta este unul din motivele pentru care numarul contestatarilor nu a fost mare. Istoricul Cosmin Popa ne ajuta sa intelegem.

Reforma teritorială și primul pas al acesteia anuntat recent de guvern, infiintarea consorțiilor administrative, este susținuta de primarii din județul Iași. Mulți amintesc ca România funcționează după structuri din 1968. Atunci a fost făcută ultima organizare teritorială sub forma județelor și a municipiilor. In context, primarul municipiului Iasi merge mai departe si sustine ca primariile care nu pot asigura nici măcar salariile angajatilor,  ar trebui sa dispara.

Incercam sa ne lamurim si daca pot da femeile din Iran semnalul unei schimbari in societate. Mii de persoane protesteaza de cateva  zile,  în mai multe oraşe faţă de moartea unei tinere, de 22 de ani. Ea a fost arestata de Poliţia moravurilor, un organism care verifică dacă vestimentaţia este conformă cu regulile islamice stricte, sub acuzatia  că ar fi purtat incorect vălul islamic.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 22 septembrie 2022