Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 23 septembrie 2022

ap22266402741318.jpg

În Ucraina, sunt în desfășurare referendumuri prin care patru regiuni ucrainiene s-ar putea alipi Rusiei
Sursa imaginii: 
AP/Neatribuit

Astazi este prima zi a referendumurilor privind alipirea la Rusia, in teritoriile ucrainene controlate de rusi, Lugansk, Donetk, Zaporojie si Herson. Kievul si Occidentul le catalogheaza ca fiind o farsa si au anuntat ca nu le vor recunoaste. Intre timp, de frica mobilizarii, cetatenii rusi incearca sa fuga din tara. Cristian Diaconescu, fost ministru de externe crede ca nu va exista o pozitie comuna a tarilor care au granita cu Rusia, in ce-i priveste pe cei care vor sa scape de razboi.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Dupa ce votul din Senat in urma caruia vor fi majorate salariile demnitarilor, a starnit revoltă, PSD vine cu precizari. Intenția este de fapt de a crește lefurile mici ale angajaților din primării, spune purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. Salariile demnitarilor nu au mai crescut din 2018, dar majorarea lor va fi amânată din nou, adauga reprezentantul social-democrat. Votul decisiv îl are Camera Deputaților.

Iar sefa Comisiei Europene avertizeaza Italia înainte de alegerile anticipate de duminică: „Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, ca în Ungaria și Polonia, avem instrumente”, spune Ursula von der Leyen. Este probabil ca scrutinul sa fie castigat de un bloc de dreapta condus de Giorgia Meloni.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 23 septembrie 2022