
Emisiunile RFI RO
Flavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului
foto-flavia-popa-si-ciprian-stanescu.jpg

A fost o vreme în care iarna ningea şi zăpada mirosea a curat şi a tăcere, o vreme în care primăvara se instala încet scoţându-ne din amorţeala iernii cu o explozie de culori şi de vegetaţie trezită la viaţă. Verile erau calde atât cât trebuia pentru a pârgui roadele pământului. Habar nu aveam ce este aerul climatizat. Toamna soarele se mai îmblânzea, începeau ploile, unele ca de plumb, aşa cum le-a descris Bacovia, dar erau toate plăcute şi ne îmbibau simţurile cu senzaţii noi. Părea că totul este la locul lui.
Dar astăzi pare că nimic nu mai este la locul lui. Trăim într-o lume din ce în ce mai agitată şi mai tensionată. Am renunţat la diplomaţie şi ne-am întors la războaie pentru a ne rezolva problemele. Sau fantasmele. La frontierele noastre un dement şi-a trimis armatele ca să ucidă cu sânge rece şi să refacă un imperiu care s-a prăbuşit o dată cu zidul Berlinului. Acest război ne-a afundat şi mai tare în criza economică şi financiară în care ne aflam deja. Acum avem crize multiple : economică, financiară, energetică, politică şi militară.
Am mers atât de departe încât suntem pe cale să facem praf şi planeta pe care trăim. Echilibrul întregului pământ e ameninţat şi pământul ne vorbeşte, ne avertizează şi trage semnale de alarmă. Avem dereglări climatice din ce în ce mai urâte. S-au dus dracului şi zăpezile lui François Villon şi verile noastre liniştite. Am dat o grămadă de găuri în ozon şi continuăm să îl ciuruim poluând la greu. Numai în Bucureşti sunt peste un milion şi jumătate de maşini la vreo două milioane de locuitori. Ce să mai zicem de China care numără un miliard şi jumătate de oameni care fac industrie la greu şi consumă pe măsură ?
Pe scurt, am cam încurcat-o şi natura ne dă semne că nu mai are răbdare : inundaţii, cutremure, oraşe asfixiate, caniculă şi o grămadă de alte nenorociri cu care am început deja să ne obişnuim. Şi asta e cel mai grav : să ai o problemă de care depinde viaţa ta şi a celor de lângă tine şi să te obişnuieşti cu ea, să o accepţi ca pe o nouă normalitate şi să continui să o agravezi ignorând-o.
Primul pas pentru rezolvarea unei probleme este conştientizarea ei. Adică vorbim despre ea şi încercam să găsim soluţii. În spatele schimbărilor climatice care ne ameninţă planeta şi vieţile se află o multitudine de crize. Pentru a le găsi soluţii avem nevoie să aducem laolaltă oamenii din economie, oamenii din politică, specialiştii în mediu şi minţile cele mai ascuţite în inovaţie. Acest tip de întâlnire cu miză majoră va avea loc şi la Bucureşti la cel mai înalt nivel. Marţi 4 octombrie şi miercuri 5 octombrie va avea loc Climate Change Summit. Fondatorul acestui eveniment este banca BRD – Groupe Société Générale care este şi principalul partener al acestei emisiuni. Execuţia proiectului este asigurată de către Social Innovation Solutions, o organizaţie orientată către viitor şi inovaţie.
I-am invitat astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Flavia Popa, secretar general la BRD – Groupe Société Générale şi pe Ciprian Stănescu, fondatorul Social Innovation Solutions. Vom încerca împreuna să vedem ce e de făcut. Climate Change Summit este aducerea laolaltă a oamenilor cu putere de decizie în zona politică, economică, financiară şi de inovaţie pentru a desena calendarul viitoarelor acţiuni pentru protecţia mediului. A proteja mediul în care trăim înseamnă a respecta lumea în sens larg, înseamnă respect pentru noi înşine şi pentru cei de lângă noi.
Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor