Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Philippide, incursiune în literatura universală

img_20220926_171303.jpg

Fundația Calea Victoriei ne invită să facem o incursiune în literatura universală: eroi, destine şi libertate, cu lectorul Alexandru Philippide
Un curs nou, susţinut de Alexandru Philippide, care analizează şi aduce în faţa auditoriului subiecte şi fragmente citite din literatura universală.
Sursa imaginii: 
Valentin Panduru

"Incursiune în Literatura universală: eroi, destine şi libertate", sub aceast titlu are loc un nou curs la Fundaţia Calea Victoriei, un curs in care lectorul Alexandru Philippide analizează şi aduce în faţa auditoriului subiecte şi fragmente citite din literatura universală. De la o privire comparatistă asupra unor momente ale istoriei literaturii vom ajunge la o analiză a unor texte în profunzimea identităţii şi individualităţii lor.

Alexandru Philippide este nepotul poetului Alexandru A. Philippide (1900-1979), strănepotul profesorului universitar Alexandru I. Philippide (1859-1933), care a introdus lingvistica la universitatea ieşeană şi era coleg cu Eminescu la Biblioteca universitară din Iaşi. Un strămoş al său a fost vestitul cărturar, călugăr şi dascăl la Academia Domnească ieşeană Daniil Dimitrie Philippide (1755-1832), care, prin lucrarea savantă „Istoria şi Geografia României” publicată la Leipzig, a adus prima dată în context european numele România.

In prima întâlnire din cursul gazduit de Fundaţia Calea Victoriei – De la Sturm und Drang la Bataille d`Hernani – îşi doreşte să coaguleze spiritul începuturilor mişcării romantice europene şi aduce, permanent, exemple rostite în argumentaţie. Starea lirică a sfârşitului de secol XVIII şi început de secol XIX va fi prezentă pe toată durata expozeului şi va fi folosită ca instrument de cunoaştere, din perspectivă gnoseologică, şi de elevaţie spirituală, din perspectivă emoţional-estetică.

Apoi, cel de-al doilea interludiu în istoria literaturii universale – Serbările dionisiace şi tragedia, marcă a condiţiei de existenţă a omului – se va articula în jurul genezei primelor forme estetice ale genului dramatic: ”Cântecele Ţapului” sau în limba de origine ”Tragos Oedia”. Întâlnirea va aduce împreună Poetica lui Aristotel cu tragedia antică greacă, reprezentată de Eschil, Sophocle şi Euripide. 

Iar, in final, cel de-al treilea rost şi rostire – De la Hamlet şi Prospero, la Luceafărul de Eminescu şi Demonul de Lermontov – propune o incursiune metafizică în lumea titanilor. Hamlet şi Furtuna sunt două momente monumente, complexe şi ucronice ale literaturii universale. "Vom intra pe tărâmul poveştii care închide în interiorul ei problematica lumii întregi, personajul Hamlet, asemeni lui Harap Alb din basmul lui Creangă, străbate o experienţă extramundană, neînţeleasă, dar plină de înţelesuri pentru spectatori. Discipol al lui Montaigne, căutator al dreptăţii cu preţul vieţii, estet al artei dramatice, metafizician, amant, spadasin, personajul lui Shakespeare aduce în debutul sec. al XVII lea un suflu nou, nepieritor, punct maxim în literatura Renaşterii. Prospero, Luceafărul, Demonul, personaje cu puteri magice – Übermensch, cum ar spune Nietzsche – sunt surprinse în faţa propriei incapacităţi de a interveni în destinele oamenilor de condiţie inferioară. "

Cursul de la Fundaţia Calea Victoriei se va desfăşura săptămânal, în zile de joi, în intervalul 19:00-21:00, începand din 29 septembrie 2022. Amănunte, în interviul acordat emisiunii RFI360.