Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal rural european

carton-articol-si-jurnal-rural.jpg

Sursa imaginii: 
rural.rfi.ro

Industria alimentară și fermierii vor să fie pe lista de priorități la aprovizionarea cu gaze naturale;

O strategie europeană pentru industria de fertilizanți;

În Europa, crește prețul pâinii;

Exporturile de cereale din Ucraina, pe cale să se normalizeze;

Instituțiile europene promovează sectorul ecologic.

Industria alimentară și fermierii vor să fie pe lista de priorități la aprovizionarea cu gaze naturale

Reprezentanții statelor membre și ai industriei alimentare doresc o mai bună protecție a sectorului alimentar și agricol împotriva unei eventuale penurii de gaze în această iarnă. Comisia Europeană a subliniat responsabilitatea statelor membre în această problemă. 

La nivel european sunt dezbateri cu privire la industriile cărora ar trebui să li se acorde prioritate în cazul în care se va ajunge la deconectarea parțială a unor consumatori industriali. Cu ocazia întâlnirii informale a miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană care a avut loc recent la Praga, unii reprezentanți naționali au ridicat problema prioritizării gazelor. Potrivit Euractiv, președintele asociației de cooperative agricole COGECA, a subliniat importanța vitală a energiei pentru continuitatea producției agricole și alimentare.

El a cerut să se urmeze mai strict raționalizarea gazelor pentru a se asigura că sectorul agroalimentar are prioritate, adăugând că agricultura și alimentația „ar trebui să continue să fie considerate un sector prioritar”. Cu toate acestea, reprezentanți ai Comisiei Europene au declarat că prioritizarea este responsabilitatea statelor membre.

 

O strategie europeană pentru industria de fertilizanți

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că se va oferi un sprijin provizoriu pentru crearea unei strategii a industriei de îngrășăminte la nivelul Uniunii Europene, care să ajute la protejarea fermierilor împotriva potențialelor deficite. O astfel de inițiativă, menită să reducă dependența de țările terțe, în special de Rusia, a fost discutată în luna august în timpul unei întâlniri între ministrul spaniol al agriculturii și omologul său francez. Cei doi demnitari au subliniat importanța recâștigării autonomiei strategice în producția de îngrășăminte. 

De asemenea, Comisia Europeană a propus suspendarea tarifelor la inputurile utilizate pentru producerea îngrășămintelor cu azot – uree și amoniac – până la sfârșitul anului 2024. Propunerea așteaptă aprobarea statelor membre – care ar putea veni în cadrul următoarei reuniuni a miniștrilor agriculturii.

 

În Europa, crește prețul pâinii

Prețul pâinii a crescut cu aproape o cincime în Uniunea Europeană, în luna august, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina, state mari exportatoare de cereale și îngrășăminte, a continuat să perturbe piețele globale și inflația generală s-a accelerat. Prețurile globale ale grâului au crescut din februarie, după ce a exporturile de cereale din Marea Neagră au fost blocate câteva luni. De asemenea, a fost restricționat și transportul de îngrășăminte, deoarece producătorii ruși au pierdut accesul la porturile din Marea Baltică pe care le foloseau pentru a exporta amoniac, un ingredient cheie al îngrășămintelor cu nitrați. 

Prețul mediu al pâinii la nivel european a fost cu 18% mai mare în august 2022 decât cu un an mai devreme, indică datele biroului de statistică fiind cea mai mare creștere din decembrie 2017, când Eurostat a început să elaboreze statisticile.

 

Exporturile de cereale din Ucraina, pe cale să se normalizeze

Exporturile de cereale ucrainene ar trebui să atingă nivelurile de dinainte de război în lunile următoare, deoarece porturile maritime importante din punct de vedere strategic funcționează din nou, în ciuda problemelor de securitate și a amenințărilor din partea Rusiei.

În luna august, Ucraina a exportat 4,5 milioane de tone de cereale în toate mijloacele de transport disponibile ale țării, arată datele Ministerului Agriculturii din Ucraina. Deși această cantitate este încă departe de cea de dinainte de război, de 5 până la 6 milioane de tone, lunar, acordul semnat la sfârșitul lunii iulie a reprezentat un progres semnificativ. Conform termenilor acordului, coridorul maritim este deschis timp de 120 de zile, de la 22 iulie până pe 19 noiembrie, și poate fi prelungit, dar problema este că Moscova ar putea destabiliza acordul.

 

Instituțiile europene promovează sectorul ecologic

Comisia Europeană i-a prezentat pe cei opt câștigători, de la fermier la restaurant, ai primelor premii ecologice. Cei premiați sunt din Austria, Belgia, Croația, Franța, Germania, Italia, Spania și Suedia și reprezintă creșterea și inovarea sectorului ecologic european și a lanțului valoric, precum și contribuția acestuia la reducerea impactului agriculturii asupra climei și mediului. 

Primele premii ecologice ale Uniunii Europene marchează a doua sărbătoare a Zilei ecologice lansată anul trecut de Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană. Cererea în creștere a consumatorilor pentru produse ecologice este esențială pentru stimularea producției de acest tip, iar instituțiile europene doresc să promoveze caracteristicile și beneficiile producției ecologice. Premiile europene pentru produse ecologice recunosc diferiți actori de-a lungul lanțului valoric ecologic care au dezvoltat un proiect inovator, durabil și inspirator, care are ca rezultat o valoare adăugată reală pentru producția și consumul ecologic. 

 

Toate edițiile Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural