Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 27 septembrie 2022

de_ce_nu_primi_angajati_invatamant_salarii_paste.jpg

87% din veniturile statului sunt cheltuite pe salarii și asistență socială
87% din veniturile statului sunt cheltuite pe salarii și asistență socială
Sursa imaginii: 
RFI România/Cosmin Ruscior

Camera Deputaţilor a votat final majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţii şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.  USR anunţă că va ataca proiectul la CCR. Mai devreme, in Comisia de Munca, parlamentarii au fost la un pas să se ia bătaie. Nu s-a cazut usor de acord daca proiectul de lege  să includă majorări doar pentru administrația locală sau și pentru ceilalți demnitari, așa cum fusese votat la Senat.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

In 20 de ani de activitate, DNA a trimis în judecată peste 15.000 de inculpaţi, iar în dosarele trimise în judecată statul român a suferit prejudicii de aproape 5 miliarde si jumatate de euro. Valoarea mitei identificate în această perioadă a depăşit un miliard de euro. Prezent la bilantul prezentat de la infiintarea Directiei si pana acum, presedintele Klaus Iohannis a transmis ca fiecare pas realizat în combaterea corupţiei aduce România mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la OCDE.

Analizam in aceasta seara si declaratia unui consilier de securitate al presedintei Republicii Moldova care spune ca tara nu se mai poate baza doar pe statutul său de neutralitate și trebuie să-și sporească puterea militară. Moldova a depus anul acesta o cerere de aderare la Uniunea Europeană și a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina. Totuși, țara are trupe rusești și forțe de menținere a păcii în regiunea separatistă Transnistria și se bazează în mare măsură pe energia rusească.

Europa ramane impartita cand vine vorba sa-si deschida usa pentru rusii care fug de teamă să nu fie trimiși pe front în războiul din Ucraina.  Unele țări au anunțat că nu vor acorda vize rușilor, de exemplu Cehia, în timp ce altele, precum Germania, au spus că-i primesc. Eurodeputatul Renew Europe Dragoș Tudorache, membru REPER, crede ca ar trebui sa existe o abordare comuna la nivel european.

 

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 27 septembrie 2022