Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 29 septembrie 2022

Președintele Federației Ruse

Președintele Federației Ruse
Ziua lui Putin nu a fost sărbătorită cu fast deoarece nu s-a dorit ca lumea să reparce că președintele este de mult pensionar.
Sursa imaginii: 
Mikhail Metzel SPUTNIK/AFP via France24

Moscova urmeaza sa anexeze formal, maine, in cadrul unei ceremonii, cele 4 regiuni din Ucraina- Zaporojie, Herson, Lugansk si Dontek- in care au fost organizate sa zise referendumuri de alipire la Rusia. Un discurs al presedintelui Putin este asteptat cu aceasta ocazie.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

15 tari, intre care si Romania, sustin plafonarea pretului la gaze si au inaintat o scrisoare in acest sens comisarului european al energiei. Maine va avea loc o intrunire a ministrilor de profil din statele membre pentru a decide asupra unor masuri in aceasta chestiune. Specialistii spun ca o plafonare a pretului la gaze ar fi o decizie riscanta. 

Procurorii reactioneaza dupa ce comisia speciala a Parlamentului care analizeaza legile justitiei, a adoptat un amendament ce prevede ca la conducerea Parchetului General să poată fi numit nu doar un procuror, ci și un judecător . Suntem surprinși și revoltați, spune seful DNA.  Prevederea este contestată și de procurorii din CSM, dar și de procurorul general Gabriela Scutea.

Si, in conditiile in care investigatii jurnalistice au aratat ca partidele cheltuie netransparent banii publici primiti drept subventii, USR anunta un proiect de transparentizare a sumelor pe care formatiunile politice le acorda presei. Printre prevederi, limitarea sumelor, publicarea contractelor si marcarea emisiunilor sponsorizate.  

 
Emisiunea 40 de minute din data de 29 septembrie 2022