Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Precup – Un tânăr şi miliarde de euro la Ministerul Finanţelor

foto_mihai_precup.jpg

Mihai Precup
Sursa imaginii: 
Noi venim din viitor

Astăzi vom vorbi despre bani. Vorbim despre ei în fiecare zi, acasă, la birou sau cu prietenii la o bere. Dar despre ce vorbim ? Avem milioane de cărţi şi teze de doctorat care pot umple biblioteci întregi şi care ne spun povestea banilor. Cele mai strălucite minţi din toate timpurile s-au aplecat asupra a ceea ce plimbăm noi prin portofele şi prin  conturi şi numim simplu « bani ».

Cuvântul bani vine din latinescul « monere » care înseamnă la bază « a sfătui ». Dacă mergem mai adânc în rădăcina acestui cuvânt, ajungem la forma lui proto-indo-europeana « *moneie - » care înseamnă « a gândi » şi pe care o regăsim şi în sanscrită sub forma « manayati », a cărui traducere este « a onora » sau « a respecta ». Aşadar, banii sunt o modalitate de a traduce gândirea într-o formă de respect pentru cel de lângă mine. Asta ne spune etimologia cuvântului : banul este o formă gândită de respect în relaţia cu celălalt.

Banul simbolizează o valoare care se produce în momentul în care oamenii intră în relaţie unii cu alţii. Această valoare se poate monetiza şi este simbolizată de banii pe care îi plimbăm noi în buzunar sau prin conturi. Bancnota de 100 de lei nu reprezintă doar o sumă de bani ci simbolizează o valoare care măsoară interacţiunea umană. O societate vie, dinamică, este una în care banii circulă şi măsoară intensitatea relaţiilor umane din acea societate. O societate în care banii nu circulă este o societate înţepenită. Nimic nu se poate dezvolta şi creşte fără acest ingredient financiar care măsoară complexitatea relaţiilor umane.

 

 

La emisiunea « Noi venim din viitor » de astăzi vom încerca să vedem cum stăm în România din acest punct de vedere. Din acest motiv m-am îndreptat către Ministerul Finanţelor. De ce ? Pentru că acolo am dat de un tânăr cu un parcurs impresionant care este secretar de stat şi ne poate lămuri cum stă România la acest capitol.

Mihai Precup are 36 ani şi este doctor în investiţii de capital la Universitatea Sorbona de la Paris unde a şi predat timp de cinci ani. A petrecut şase ani la Banca Europeană de Investiţii unde a fost consilier pe Europa de Sud-Est al vicepreşedintelui băncii. Din această poziţie a sprijinit finanţări în valoare de peste 10 miliarde de euro. Mihai a fost de asemenea partener şi membru în comitetul de investiţii al unui fond de private equity cu filiale în Luxemburg şi în Bucureşti. În luna martie a acestui an a fost numit Secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Mai multe despre el şi proiectele lui puteţi afla la adresa : https://www.mihaiprecup.ro

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitorhttps://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor