Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 4 octombrie 2022

lege_europa_justitie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Controversatul amendament care ar fi permis si judecatorilor sa fie numiti in functii de procuror-sef a fost eliminat din proiectul legilor justitiei. PSD, PNL si UDMR au votat saptamana trecuta in Comisia speciala aceasta modificare, considerata o incercare de a slabi justitia penala. Asociatii de magistrati, experti si comisarul european de profil au cerut in repetate randuri ca legile sa nu fie adoptate inainte sa primeasca opinia Comisiei de la Venetia.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Comisia Europeana critica proiectul legii avertizorului de integritate si solicita ca raportarea cazurilor de coruptie sau incalcare a legii sa poata fi facuta anonim. Pentru că bani din PNRR sunt conditionati de adoptarea acestei legi, ministrul Justitiei cere Parlamentului sa intoarca legea in Comisia Juridica pentru a fi modificata in concordanta cu solicitarea Bruxellesului.

Din scandalul Cathedral Plaza se mai consuma un episod. Tribunalul Bucuresti a anuntat ca suspenda demolarea cladirii de birouri. Iar proprietarul constructiei a transmis că i-a făcut plângere penală primarului general. Vicepresedintele Fundatiei Eco-Civica, Dan Trifu,  spune ca in ciuda acestor tergiversari, cladirea va fi demolata mai devreme sau mai tarziu.

 

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 4 octombrie 2022