Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 5 octombrie 2022

Plafonare pret gaze UE Ionut Purica.jpg

Mai multe state europene cer plafonarea prețului la gaze
Mai multe state europene cer plafonarea prețului la gaze
Sursa imaginii: 
AFP - JOSEP LAGO via rfi.fr

In conditiile in care sunt temeri ca Rusia va opri complet livrarile de gaze catre Republica Moldova, Chisinaul asteapta ajutor din partea Romaniei.  Vicepremierul Andrei Spânu considera ca Bucurestiul se misca timid in aceasta directie mai ales ca, Moldova ar avea nevoie de doar 5% din tot ce produce România. Tara vecina are nevoie si de electricitate, motiv pentru care  Transelectrica și Moldelectrica vor semna în regim de urgență un acord de livrare a energiei electrice. Am pregatit un interviu cu oficialul de la Chisinau dar vedem si ce spun si expertii de la Bucuresti.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Miniștrii PSD transmit ca au îndeplinit toate jaloanele din PNRR prevazute pentru trimestrul III, adica cele care aveau termen limita sfarsitul lunii septembrie. Social-democrații chiar se oferă să-i ajute pe membrii Cabinetului care nu au îndeplinit tintele asumate. Este raspunsul PSD dupa ce un raport publicat de USR arata ca Guvernul a îndeplinit doar 9 din cele 24 de obiective din PNRR pe care le avea de realizat  pana pe 30 septembrie.

Analizam si decizia BNR de a majora dobînda cheie la 6.25%, de la 5,50%, cea mai mare crestere din ultimii 12 ani. La începutul acestui an dobânda cheie se situa la nivelul de 2% pe an.

Ne uitam si la o statistica ce ar trebui sa puna pe ganduri autoritatile ..Peste un sfert din elevi declara ca li s-au cerut fotografii nud , in timp ce unul din trei profesori are rezerve in a raporta abuzurile sexuale asupra minorilor. Sunt date dintr-un sondaj realizat de World Vision Romania.

 
 

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 5 octombrie 2022