Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 6 octombrie 2022

schengen.png

Plăcuța care marchează una din intrările în orășelul Schengen din Luxemburg, cel care a dat numele Tratatului european
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

În 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene la care sperăm ca România să fie acceptată în Schengen, transmite ministrul de Interne. Aflat la Praga si presedintele Iohannis transmite ca exista aceasta posibilitate dar fara nici o garantie. De partea sa, europarlamentarul PSD, Victor Negrescu crede ca Romania are o sansa reala sa intre in spatiul de libera circulatie iar aderarea ar putea avea loc in doua etape.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Scandal între ministrul de Interne, Lucian Bode și liderul USR, Cătălin Drulă. Ministrul a prezentat astăzi concluziile Corpului de Control al MAI în cazul achiziţiei de maşini BMW pentru Poliţie, susținând că licitaţia este corectă, iar liderul USR „dezinformează cu bună ştiinţă"Corpul de Control  a început verificările dupa ce presa a scris ca in cursa a ramas un singur furnizor, o firma condusă de un apropiat al sefului statului.

210 kilometri de retea de termoficare ar trebui sa fie reabilitati pe bani europeni, in 4 ani, anunta primarul general. Valoarea investiţiei este de 260 de milioane de euro iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Ce va insemna aceasta lucrare pentru bucuresteni, va spunem in aceasta seara.

Iar Nobelul pentru Literatură este obținut de romanciera franceză Annie Ernaux. Este al 16-lea francez recompensat, din 1901, cu importanta distincție a Academiei de Stiințe din Suedia și a 17-a femeie care primește premiul Nobel. 

 

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 6 octombrie 2022