Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 13 octombrie 2022

dragos_tudorache_schengen_olanda.jpg

Mark Rutte și Klaus Iohannis, divergențe în privința aderării României la Schengen?
Mark Rutte și Klaus Iohannis, divergențe în privința aderării României la Schengen?
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Alex Nicodim

„Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”. Este mesajul cu care si-a incheiat vizita la baza de la Cincu, din judetul Brasov, premierul Mark Rutte. Romania nu trebuie doar sa convinga Tarile de Jos sa o accepte in spatiul de libera circulatie, ci trebuie sa-si rezolve problemele in plan intern. Este opinia eurodeputatului Renew Europe, Dragos Tudorache.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Trei zile dupa ce Ucraina a sistat exporturile de energie electrica, din cauza atacurilor rusesti cu rachete, Romania va incepe sa vanda electricitate Republicii Moldova. Hidroelectrica va începe in aceasta noapte furnizarea pentru Republica tara vecina. Chișinăul cumpăra 30 la sută din necesarul de energie din Ucraina.

Adunarea Generală a ONU a condamnat "anexările ilegale" de teritorii ucrainene la Rusia. Ministrul rus de Externe vorbeste de o rezolutie antiruseasca, obtinuta cu ajutorul terorii diplomatice. Timp in care, Vladimir Putin s-a intalnit cu președintele turc Recep Erdogan la un summit regional în Kazahstan. Turcia a căutat să echilibreze relațiile în timpul conflictului din Ucraina, respingând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, dar criticând în același timp Moscova. 

Iar sociologul Mirel Banica face o radiografie a pelerinajului religios de la Iași, organizat in fiecare an de Sfanta Parascheva. Este un barometru pentru imaginea si starea de sanatate a Romaniei dar si un bun prilej de a observa cum a fost afectat  populatia din cauza migratiei in ultimul deceniu.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 13 octombrie 2022