Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 20 octombrie 2022

truss_regina.jpg

Regina Elisabeta a II-a o întâmpină pe Liz Truss la începutul audienței în care a invitat-o pe noua lideră a Partidului Conservator să accepte funcția de premier și să formeze noul guvern, Balmoral, Scoția, 6 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© AP/Jane Barlow via rfi.fr

Criza politica in Marea Britanie, Dupa nici doua luni de mandat, premierul Liz Truss demisioneaza. Nu mai este nici sefa guvernului de la Londra, nici  lider al Partidului Conservator. Ce urmeaza discutam imediat cu Petru Clej, corespondent RFI.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Cel mai mare dosar anchetat de Parchetul European este un caz de fraudă cu TVA, cu prejudiciu de sute de milioane de euro. Faptele au fost comise pe teritoriul tuturor celor 22 de state aflate sub jurisdictia EPPO, inclusiv în România. Este ceea ce declara intr-un interviu pentru colegii de la G4 Media, procurorul european, Laura Codruta Kovesi. Fosta sefa a DNA spune si ca nu este interesata de o candidatura la prezidentiale.

Razboiul din Ucraina si problema energiei in loc sa apropie Franta si Germania, le indeparteaza. Relaţiile dintre cele două state au ajuns într-un punct dificil, guvernele de la Paris şi Berlin au luat decizia să amâne pentru luna ianuarie o şedinţă comună prevăzută săptămâna viitoare.

Parlamentul a votat legea laptelui. Piata de profil va fi mai atent monitorizata, la fel si preturile. Pizzeriile,  patiseriile dar si restaurantele vor fi obligate să precizeze clar dacă folosesc produse din lapte sau înlocuitori. Dezvoltam in 40 de minute.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 20 octombrie 2022