Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Infecțiile nosocomiale și rezistența la antibiotice

imagine_spital.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

Infecțiile asociate actului medical, infecțiile nosocomiale, sunt infecții pe care un pacient le dobândește în cursul spitalizării și tratării pentru o altă problemă de sănătate. În ultimele zile presa a scris despre mai multe decese înregistrate în unități medicale din Mureș și Cluj Napoca, fapt pentru care premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Sănătății un raport despre infecțiile nosocomiale din spitale, care au dus la decesul a 5 pacienți la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului județean Mureș. Decese au fost raportate și la Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca, potrivit declarației premierului. 

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a acuzat conducerea Spitalului Județean din Cluj Napoca de mușamalizare a cazurile de morți suspecte în urma unor infecții cu bacterii multirezistente și cere public demisia conducerii, dar și o anchetă a corpului de control al prim ministrului.

"Motivele sunt foarte simple. Toată această poveste cumplită cu mame care nasc copii sănătoși și îi iau acasă în sicrie, are în spate un lanț de neglijență inacceptabil, intolerabil într-un spital universitar. Este incredibil că în foile de observație apare următoarea propoziție „nu s-a făcut hemocultura pentru că nu au existat hemocultoare”. (...) Eu vreau un control de la primul ministru al României, care are în corpul de control specialiști foarte buni în zona de control. Vreau să se verifice de la începutul anului câte decese au fost în acea unitate. Sa se verifice buletinele de analize elaborate de laboratorul din spital, registrele laboratorului de microbiologie, raportările infecțiilor nosocomiale de la 1 ianuarie până astăzi. De ce? Zilnic primesc informații cu privire la mame care au venit acolo fără nicio infecție, au fost infectate pe acea secție ginecologie 1 și au transmis infecția la făt. Întreb pe toată lumea cum se simte o femeie care vine să nască într-un spital din țara asta, fără să aibă nicio infecție, se infectează și involuntar își omoară propriul copil. Este absolut incalificabil că până astăzi nu am avut o demisie de onoare din partea doamnei Gherman, care conduce spitalul județean. Este incalificabil faptul că nu și-a cerut iertare față de acești părinți, nu și-a exprimat nici măcar regretul că au murit niște oameni.", a declarat pentru RFI, Emanuel Ungureanu. 

"În primul rând trebuie să facem o precizare importantă. Discuția legată de rezistența în cazul antibioticelor o purtăm în ultimii ani cu o intensitate tot mai mare. Nu se întâmplă doar în România. În plus, discutăm în același moment de infecțiile asociate actului medical. Erau infecțiile nosocomiale, care acum se numesc infecții asociate actului medical. Sunt cele două subiecte care merg împreună, aceste infecții și rezistența la antibiotice. De ce? Pentru că vorbim despre germeni multirezistenți pentru care există tot mai puține soluții terapeutice. De asta vorbim despre infecții asociate actului medical.

Acest program, care e făcut în colaborare cu Norvegia, este binevenit pentru că încearcă să rezolve, să combată cele două probleme într-o măsură destul de mare. Institutul Matei Balș nu numai că face parte, ci este coordonatorul acestui program. De aici vor pleca toate datele adunate de la toate centrele care participă la program. Vom discuta despre mai multe etape. Suntem în plină derulare. Deja vorbim despre un interval de mai bine de jumătate de ani. Întrebarea este „Ce rost are?” sau „Care e finalitatea?”. În primul rând, trebuie să reușim să diagnosticăm într-o măsură suficient de mare sub diagnosticarea infecțiilor asociate actului medical. Este o realitate. În România ele sunt în mod clar sub raportate. Vorbim despre secțiile de terapie intensivă, dar și despre secțiile existente în mod normal. În al doilea rând ne interesează folosirea judicioasă a antibioticelor. Ne interesează să lămurim dacă antibioticele sunt folosite în exces, dacă acest lucru se întâmplă doar la nivelul spitalelor sau discutăm inclusiv de partea prespitalicească, dacă vorbim și de medicul de familie și despre spitale. Analiza care se va face se referă exact la aceste două probleme, în primul rând, infecțiile asociate actului medical, identificarea lor și măsurile care se impun și în al doilea rând cum este cu consumul de antibiotice la nivelul spitalelor care participa la acest proiect. ", explică la RFI, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București.

Ascultați declarațiile integral în emsiunea Sănătatea FM din data de 19 octombrie.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 

 
Ascultă aici Sănătatea FM, ediția din 19 octombrie 2022