Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 3 noiembrie 2022

glob_cutremur.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com/Tumisu

Cel mai mare cutremur din ultimii ani a fost resimtit puternic in Capitala in aceasta dimineata. Cutremurele mici nu înseamnă că plăcile tectonice se detensionează și nu reduc șansele apariției unui seism de amploare. Nu sunt motive de relaxare. Sunt reamintiri sănătoase și binevenite că trebuie să ne pregătim, spune Matei Sumbasacu, de la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic. Avem un interviu in aceasta seara.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Pensiile nu trebuie sa fie mai mari decat salariile! Este ceea ce a transmis premierul Nicolae Ciuca cu referire la ordonanța privind reglementarea pensiilor speciale.  În ceea ce privește criteriul de vârstă pentru pensionare, se va urmări o „abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”, a completat seful guevrnului. In 40 de minute, o opinie politica, deputatul Ionel Danca, membru al formatiunii Forta Dreptei.

Rata şomajului în Uniunea Europeană s-a situat la 6% în septembrie, stabilă faţă de luna precedentă şi în scădere fata de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică. Cu o rată de 5,2% în septembrie, România se situează printre statele membre cu un nivel redus al şomajului. Pe de alta parte, potrivit INS, aproape un sfert dintre șomerii din România au între 15 și 24 de ani. ce spun angajatorii dar si sociologii, aflati in aceasta seara.

Iar vremea neobisnuit de calda din aceasta perioada ne incanta pe toti dar pentru agricultura temperaturile nefiresti nu aduc vesti bune. Culturile de grau si cele de cartofi ar putea avea de suferit, la fel si  pomii fructiferi care inmuguresc prematur. Mai tarziu il ascultam pe presedintele Asociatiei Forta Fermierilor, Vlad Macovei.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 3 noiembrie 2022