Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 8 noiembrie 2022

alegeri_sua.jpg

Secșie de votare din Charleston, Carolina de Sud, Statele Unite
Sursa imaginii: 
AFP - Michael Ciaglo via rfi.fr

​​Americanii voteaza astazi in cadrul alegerilor pentru Congres, de la mijlocul mandatului prezidenţial. Care sunt mizele şi ce este de aşteptat, discutam in aceasta seara.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Social-democratii vor fugi de la guvernare in primavara anului viitor. Asta sustine liderul USR Catalin Drula care explica: PSD nu va prelua functia de premier de la PNL la rotativa din 2023. Pe de alta parte, liderul Uniunii Salvati Romania spune ca formatiunea pe care o conduce ve reveni la guvernare doar daca detine functia de premier.

Parlamentul European a prezentat raportul referitor la folosirea programelor spion. In primavara, legislativul comunitar a înfiinţat o comisie de anchetă asupra scandalului provocat de Pegasus, un soft utilizat de guverne din statele membre pentru a spiona personalităţi, responsabili politici, jurnalişti şi aleşi europeni.

Iar in Franta se vorbeste din nou despre violentele sexuale din biserica dupa ce fostul arhiepiscop de Bordeaux a recunoscut ca a avut un comportament « condamnabil » la adresa unei minore, în urma cu 35 de ani.  Mai multe fete bisericesti sunt în prezent anchetate de justitie ori de Biserica catolica pentru abuzuri sexuale.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 8 noiembrie 2022