Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 9 noiembrie 2022

alegeri_sua.jpg

Secție de votare din Maryland, Statele Unite, 8 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
© AP/Julio Cortez via rfi.fr

In alegerile intermediare din Statele Unite marele val roșu nu a maturat totul in cale. Democrații preiau conducerea în cursa foarte strânsă pentru Senat. Incă au o șansă de a păstra majoritatea și în Camera Reprezentanților. Imediat corespondentul nostru in Statele Unite cu intregul tablou al scrutinului.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

România  construieste reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda cu bani americani. Independența energetică a țării este miza principală a acestor investiții. Fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Nicolae Havrilet spune că, odată intrate în funcțiune, noile reactoare vor duce la scăderi importante de prețuri pe piata anergiei.

Organizația APADOR-CH critică proiectul de lege privind securitatea cibernetică. Documentul pus în dezbatere publică de Ministerul Cercetării și Digitalizării acordă atribuții sporite Ministerului Apărării, lucru ce se poate dovedi periculos într-o societate democratică, atrage atenția ONG-ul, care vorbește despre o tendință de militarizare a spațiului cibernetic.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să anunţe astazi, în mod oficial, sfârşitul operaţiunii militare franceze antijihadiste Barkhane, lansată în 2014 în Sahel, anunt care vine la trei luni după retragerea trupelor franceze. Armata franceză nu părăseşte însă Nigerul, Ciadul şi Burkina Faso - unde sunt desfăşuraţi în continuare 3.000 de militari.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 9 noiembrie 2022