Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rezident: Nu există pachete de beneficii pentru medicii tineri care vor să se relocheze într-un oraș mic sau în rural

medici_sala_operatie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cum se văd prin ochii unui medic rezident lipsurile din sistemul de sănătate și care sunt problemele pe care le au tinerii medici la început de drum? Au răspuns la aceste întrebări medicii Marius Cristian Zaharia, rezident Neurochirurgie anul 2, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din București și Teodor Blidaru, rezident Radiologie și Imagistică Medicală anul 2, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila",  invitații emisiunii Sănătatea FM.

Mii de rezidenţi pleacă anual din România. Nu mai e o problemă de bani, a spus recent președintele Colegiului Medicilor din România, prof. Daniel Coriu. În aceste condiții, câți medici rezidenți mai rămân în România? 

"Rămân și sunt rezidenți în România. În momentul de față, avem doar în Medicină peste 21.000 de medici rezidenți, la care se adaugă cei din Farmacie și Stomatologie, numărul acestora ajungâng la aproximativ 30.000. Desigur, în continuare există multe probleme în ceea ce privește medicii rezidenți, poate nu ca număr ci ca distribuție sau nu neapărat medicii rezidenți, ci resursa umană în Sănătate în general.

Dacă în anii trecuți România s-a confruntat cu o criză a resursei umane din punct de vedere numeric, acum se confruntă cu o criză a distribuției mai mult, între urban, rural, centre universitare și neuniversitare. Medicii rezidenți sunt concentrați în centrele universitare, e normal să fie așa, fiind în pregătire sunt sub supravegherea unor cadre medicale, unor coordonatori de rezidențiat. (...) Ce vine ca o problemă poate pentru o politică de resurse umane este faptul că ne dorim să rămânem în centrele universitare. ", a spus medicul rezident Teodor Blidaru.

Medicii tineri nu aleg orașele mici. De ce?

"Vorbind strict de Rezidențiat, în momentul de față fiind într-un proces educațional. nu există structura academică, educațională, în orașele mai mici. În ceea ce privește dezvoltarea unei cariere în orașele mai mici, în urma unui sondaj realizat anul trecut de Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți, am identificat mai multe probleme, acestea nefiind numai de ordin financiar. De exemplu, la vârsta la care trebuie să-ți construiești o carieră, să te relochezi într-un oraș mai mic, ai deja o familie. Aceasta poate fi o primă provocare, să-ți relochezi familie. În momentul de față, nu există pachete de beneficii financiare și nefinanciare pentru un tânăr medic pentru a se muta dintr-un centru universitar în care și-a făcut rezidențiatul într-un oraș mai mic sau poate în medicul rural.  (...) Un alt lucru important este mediul de lucru. În centrele universitare ești confortabil din punct de vedere medical. De ce spun asta? Ai o echipă. De exemplu, dacă ești chirurg ai ATI-ști, ai echipa medicală care să-ți asigure un act medical în siguranță. România are în continuare un mare deficit în anumite județe de anumite specialități. Trebuie să rezolvăm aceste lucruri împreună, nu individual. Degeaba scoți la concurs posturi de chirurgi dacă nu ai medici de Anestezie și Terapie Intensivă.", mai spune medicul rezident Teodor Blidaru.

 
Ascultă aici Sănătatea FM, ediția din 9 noiembrie 2022