Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poluare București: ”Datele sunt incredibile. Unii locuitori ar trebui să primească alerte pe telefon” (ECOPOLIS)

poluare_bucuresti_alerte_ecopolis.jpg

Poluarea aerului e responsabilă pentru mii de decese anual
Poluarea aerului e responsabilă pentru mii de decese anual
Sursa imaginii: 
pixabay.com-ilustrație

Semnal de alarmă tras de medici și ecologiști: aproximativ 3.000 de oameni mor anual în București din cauza poluării aerului. Asta reiese dintr-o cercetare realizată de ECOPOLIS și AerLive.ro, care au lansat o campanie de informare și conștientizare în privința impactului poluării asupra sănătății umane, intitulată ”AerCurat pentru București”.

Ce efecte are poluarea aerului asupra sănătății? Directoarea executivă a organizației ECOPOLIS, Oana Neneciu, la emisiunea Planeta Verde: ”Am descoperit cu tristețe că dacă ne referim la mortalitatea generală și la expunerea pe termen lung la pulberile în suspensie PM 2.5, numai în București în anul 2021 avem peste 2.800 de decese cauzate de poluare, peste 500 de decese ale persoanelor care suferă de boala ischemică a inimii, tot din cauza expunerii pe termen lung la pulberile în suspensie și 5,6% din mortalitatea bebelușilor de până într-un an este cauzată tot de poluarea cu particule în suspensie”.

Ea consideră că ”pentru anumite categorii de persoane, din anumite zone ale Bucureștiului ar trebui să se trimită alerte. Dacă vorbim de zona de sud și în apropiere de Popești-Leordeni și Glina, unde avem date incredibile, pe calitateaer.ro avem extrem de rău aerul acolo, aproape săptămânal, toți senzorii sunt cel puțin roșu, dacă nu chiar vișinii. În zona de nord-est, dar și în zona de nord-vest, spre Chiajna, la fel, avem episoade foarte agresive și din punctul meu de vedere, dacă am avea niște autorități raționale, oamenii din zonele respective ar primi alerte, măcar să protejeze copiii și să nu-i lase să facă activități fizice în aer liber, în timpul acestor episoade. E vorba de ore destul de târzii, după 7-8 seara și lucrurile astea chiar se pot întâmpla, adică chiar poți să-ți ții copiii în casă, când avem de-a face cu aceste episoade”.

 

Mai multe despre campania ECOPOLIS și AerLive.ro, aici: https://curat.aerlive.ro/

 

Ediții anterioare ale emisiunii Planeta Verde: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 

 
Emisiunea Planeta Verde din 14 noiembrie 2022. Invitată: Oana Neneciu. Tema: campania AerCurat pentru București